Novoizvoljeni evropski poslanci iz Španije bodo morali v ponedeljek priti v tamkajšnji parlament in priseči na španski ustavi. Šele potem bodo lahko uradno prevzeli mandat, ki so ga osvojili na majskih evropskih volitvah.

Vrhovno sodišče je ocenilo, da bi to, da bi Junquerasu dovolili prevzem mandata in posledično tudi odhod v Belgijo na zasedanje Evropskega parlamenta, predstavljalo "nepovratno nevarnost" za sodni postopek proti njemu v Španiji. S tem bi izgubili pravosodni nadzor nad njim, so zatrdili. Posebno tveganje pa vidijo v tem, da nekdanji katalonski predsednik Carles Puigdemont živi v prostovoljnem izgnanstvu v Belgiji.

Vrhovni sodniki so izpostavili, da današnja odločitev ne pomeni, da do konca petletnega mandata ne bo mogel prevzeti položaja. Gre samo za začasno preložitev prevzema položaja do konca sojenja. Če morebitna kazen ne bo vključevala prepovedi opravljanja javnih funkcij, bo lahko položaj prevzel kasneje, so pojasnili.

Pretekli mesec so mu sicer dovolili začasen odhod iz pripora, da je prisegel kot poslanec nove sestave španskega parlamenta.

V sredo se je na španskem vrhovnem sodišču končalo sojenje Junquerasu in še 11 nekdanjim katalonskim voditeljem zaradi njihove vloge pri poskusu odcepitve Katalonije od Španije konec leta 2017. Sodba bo predvidoma znana jeseni. Grozi jim od sedem do 25 let zapora, najvišja kazen prav nekdanjemu katalonskemu podpredsedniku.

Mandata evropskega poslanca verjetno ne bosta mogla prevzeti tudi Puigdemont in nekdanji katalonski minister za zdravje Toni Comin, ki sta se pred pregonom zatekla v Belgijo. V Španiji, kamor bi se morala vrniti, da bi prisegla na španski ustavi, jima namreč grozi aretacija.