Lansko leto so razširili nasad, ki danes obsega dober hektar, kjer je okoli dva tisoč grmov ameriških borovnic različnih sort, od zgodnjih do poznih. Pridelek ima zadnja leta ekstremne vzpone in padce, kar se kaže tudi pri drugih kmetijskih panogah, kot so sadjarstvo, zelenjadarstvo, čebelarstvo ...

Investicije vsako leto

Trenutno je nosilec kmetijske dejavnosti še vedno oče, Jože Pirc, vendar so dekleta v procesu prevzema. »Potrebno je še nekaj podrobnega načrtovanja in izpolnitev pogojev za mladega prevzemnika kmetije,« pove Anja Pirc in v smehu doda, da se za družinski »prestol« bojujejo vse tri. Da družinsko kmetijo čutijo s srcem, dokazuje odgovor na vprašanje – zakaj želijo ostati na kmetiji. »Ko smo bile majhne, smo bile kar malo jezne, ko so naši vrstniki uživali na počitnicah in morju, me pa smo morale vse dneve obirati borovnice in pomagati doma. Z leti pa smo začele ceniti domačo dejavnost in jo kljub ogromno dela zelo rade opravljamo. Lahko bi rekli, da so nam ti grmički zlezli pod kožo in si zdaj poletja ne predstavljamo brez njih.« Vsako leto investirajo v kakšno izboljšavo, brez tega preprosto ne gre. »Ali je treba zamenjati del konstrukcije, dokupiti nove sadike, nove kole, zamenjati ograjo, prenoviti prostore… Pred dvema letoma smo kupili hladilnico, lani novo veliko močnejšo kosilnico. Večja investicija je bila tudi širjenje novega nasada,« razloži Anja.

Anja letos končuje študij grafičnega oblikovanja, Maja je lani pridobila naziv veterinarke, Marjetka je diplomirana biologinja. Vse delajo in pomagajo na kmetiji po najboljših močeh. In seveda niso edine, saj jim na pomoč pogosto priskočijo bližnji sorodniki in prijatelji. »Večina ljudi misli, da delamo samo tri mesece v letu, kar je povsem napačna predstava, saj delo v nasadu ne spi. Šele nato v sezoni pride na vrsto obiranje borovnic in prebiranje ter promocija in z njo prodaja. Večkrat nam zmanjka rok.«

Obirajo ročno

Obiranje in pakiranje na Pirčevi brunici potekata ročno. »Pri nas sta zelo pomembni kakovost in zrelost sadeža, poleg tega borovnice zorijo postopoma in tako lahko modre in zrele nepoškodovane plodove obere le človeška roka. Najbolj spretni obiralci v vrhuncu sezone naberejo tudi do osem kilogramov v eni uri,« pove Anja in razloži, da v tujini, kjer so večji nasadi in drugačna podlaga, obirajo večji del strojno, vendar to na barjanskih mehkih tleh ni mogoče. »Pri obiranju nam pomagajo sorodniki in prijatelji ter stalni lokalni obiralci, vendar to delo ni za vsakega, saj zahteva ročno spretnost in vztrajnost. Težko dobimo dobre obiralce,« pove Anja, ki povabi vse ljubitelje borovnic in narave, da si v njihovem nasadu sami zase naberejo zrele plodove in doživijo novo izkušnjo na barjanskih tleh.

Družina Pirc ima veliko stalnih kupcev, ki se vračajo vsako leto. Največ borovnic prodajo doma, v nasadu, in na domačem prazniku, dnevu borovnic, ki bo letos 13. julija v Borovnici. »Teden prej, 6. julija, pa bomo v dopoldanskem času tudi na Pogačarjevem trgu v Ljubljani,« pove Anja, ki omeni uspešno sodelovanje s turističnim društvom Kranj. V sezoni julija in avgusta so skoraj vsako soboto na tržnici v Kranju. Ob vrhuncu pridelka se udeležujejo tudi različnih dogodkov in tržnih dnevov. »Večje količine dostavljamo tudi v Ljubljano in okolico. Dodatne promocije nismo nikoli potrebovali, saj se je o nas razvedelo 'od ust do ust'.«