Razmere v Julijskih Alpah so povsem zimske, nad 1800 metri je ogromno snega. Podcenjevanje naših gora in trenutnih razmer je bil bržkone pravi razlog za tragično nesrečo tik pod vrhom Malega Triglava. V soboto opoldne je kakih dvesto metrov globoko v Snežno konto omahnil 45-letni Poljak, ki je skupaj s še dvema rojakoma želel s Kredarice na vrh Triglava.

Kot je sporočil Bojan Kos s Policijske uprave Kranj, je Poljaku najverjetneje zdrsnilo na snegu. Preostala dva so v dolino nepoškodovana pripeljali s helikopterjem. »Bila sta brez derez in cepinov. Iz podatkov, ki so jih policisti pridobili pri ogledu kraja nesreče, so razmere nevarne. Sneg pod Kredarico se udira preko kolen, vrh je leden in zelo nevaren tudi za izkušene planince, pihal pa je še veter, ki je močno oteževal reševanje. To je realna situacija na gori!« opozarja Kos. Vzpon na Triglav odsvetuje. »Prav tako so razmere nevarne povsod, kjer je še sneg. Ne izpostavljajte se tveganjem in s svojimi izletniškimi ambicijami ne kličite nesreče. Sezona je še dolga, še bo čas za visokogorje. Take razmere so zelo nevarne tudi za reševalce,« je še opozoril Bojan Kos.

S tem se še kako strinja Jože Martinjak, predsednik GRS Mojstrana. »Ti naši hribi niso za vsakogar. Imam občutek, da jih tujci podcenjujejo. Apeliram na turistične delavce in agencije, naj turiste opozorijo na nevarnosti, ki jih skrivajo gore,« je dejal Martinjak. Poudaril je še, da je prav ta del pod Malim Triglavom sila nevaren in da ni sezone, ko ne bi prihajalo do zdrsov, ki pa se tukaj običajno končajo tragično. »Snega je tu res še veliko. Potem pa se segrejejo skale, sneg se na njih topi in je hitro drsljiv, tako da so zdrsi ta čas zelo nevarni. Tudi mi odsvetujemo vzpon na Triglav. Ta bo namreč ostal in bo na planince čakal še dolgo časa, kajne,« je dejal Martinjak. Veliko planincev, sploh tujih, te dni sneg nad 1800 metri ustavi in v stiski kličejo na pomoč reševalce. Tako je bilo tudi v soboto zvečer, ko so se bohinjski reševalci odpravili pomagat Madžaru, ki se je odpravil na Triglav. No, obnemogel je že v gozdu v Ukancu...

Nesreča v plezališču

Danes dopoldne se je nesreča pripetila v plezališču v Trenti. Petintridesetletni plezalec z območja Ptuja je plezal v steni Pri Plajerju. Deset metrov od tal bi se moral vpeti v sidrišče, a mu to ni uspelo. Zdrsnil je in padel štiri metre nižje. Tam se je z nogo zapletel v varovalno vrv, tako da ga je prekucnilo, nato pa je z glavo in telesom udaril v steno. Pri tem se je poškodoval v glavo, vrat in rame. S helikopterjem so ga odpeljali v jeseniško bolnišnico.

Smrt med padalci

Prejšnji teden se je smrtno ponesrečil padalec, ki je vzletel s Kriške gore, se zaletel v drevo in padel z njega. Zelo podobna, prav tako tragična nesreča se je pripetila v petek popoldne v hribih pod Malo Poljano proti Domu pod Storžičem. Padalec je prav tako poletel s Kriške gore in med letom izgubil višino ter trčil v drevo. Umrl je na kraju nesreče. Danes se je smrtno ponesrečil še jadralni padalec v Podgori v občini Ravne na Koroškem. Vzroki tragične nesreče še niso znani, na pomoč so prihiteli reševalci ZRCK Ravne na Koroškem ter padalcu skušali pomagati, a je na kraju nesreče umrl.