Nizozemska turista sta med preživljanjem počitnic v Sloveniji v enem od turističnih informacijskih centrov na Gorenjskem dobila v roke zloženko o lepotah slovenskih gora. Zunaj je bil lep, sončen pomladni dan, prav tak kot na fotografijah v zloženki. V njej sta prebrala nekaj o tem, da je pot s priljubljene tržiške planine Dolga njiva proti Košutnikovemu turnu precej nezahtevna in ponuja čudovite poglede na slovensko in avstrijsko stran. To je seveda res, le da poznavalci razmer v gorah točno vedo, da sredi aprila kljub poletnim temperaturam v dolini na 2133 metrih, kolikor visoko se vzpenja Košutnikov turn, vlada prava zima in da pot še zdaleč ni tako prijetna kot, denimo, konec julija.

Na »treking« sta se povsem nepripravljena, neizkušena in povsem neprimerno opremljena podala kar v kratkih hlačah in »supergah«. Njun sredin podvig je bil vnaprej obsojen na neuspeh, a je trajalo neverjetno dolgo, da sta si to priznala.

S prsti sta grabila za travo

»Na goro sta se z Dolge njive odpravila že dopoldne, pri vzponu pa sta se zaradi neustrezne obutve izogibala snežišču in s tem tudi poti, dokler nista prišla do območja prepadnih sten na nevarni vpadnici nad planšarijo. Tam sicer je planinska pot, vendar zaradi neustrezne opreme nista mogla nadaljevati, hkrati pa jima je zmanjkalo moči, da bi se vrnila,« je sporočil Bojan Kos s policijske uprave Kranj. Šele pozno popoldne, okoli pol šeste ure, sta vendarle poklicala na pomoč. S pomočjo helikopterja so ju rešili tržiški gorski reševalci. »Poškodovala se nista, bila pa sta vidno prestrašena in že prezebla zaradi kratkih hlač, ki tudi poleti niso primerno oblačilo za gibanje v gorah, kaj šele zdaj. Za nohti planincev so reševalci opazili še polno prsti, kar kaže na to, da sta imela na strmem pobočju zaradi superg zelo velike težave pri gibanju. Iz obupa sta v reševanju svoje situacije pulila in se oprijemala za travo, ki z vidika trdnosti ni niti približno zanesljiv material, a je bila v tem primeru to edina možnost, da sta sploh dočakala prihod reševalne ekipe,« je agonijo mladega nizozemskega para opisal Kos.

Zima bo v gorah še dolga

»Zgoraj je čista zima! Včeraj sem bil v Julijcih, kjer je še nekaj metrov snega. Cepin, dereze, pohodni čevlji, lavinski trojček in ostala zimska oprema so nujnost!« pa je bil zelo jasen predsednik tržiških gorskih reševalcev Janez Primožič. Prav toplo in sončno vreme v dolini je tisto, ki nevarnost v gorah še poveča. V soncu se namreč sneg tali, kar povzroča proženje tako imenovanih talnih plazov, ko navzdol zgrmi celotna snežna odeja in za njo ven pogleda le še trava. Tak plaz je zaradi obsega in teže snega izredno nevaren. »To velja za vsa južna pobočja Karavank, Julijcev, Kamniških Alp. Severna pobočja so pa sploh še povsem kot sredi zime. Letos bo zima v gorah še zelo dolga, saj so zapadle rekordne količine snega,« je še opozoril Primožič.

Glede reševanja Nizozemcev pa je Primožič poudaril pomen stalne pripravljenosti helikopterske posadke z zdravnikom in gorskim reševalcem na Brniku. Ob tem naj dodamo še, da je helikoptersko reševanje v gorah pri nas še vedno brezplačno. V tujini bi morala imeti Nizozemca precej dobro zavarovanje ali pa bi segla zelo globoko v žep.