Šest dni so na Bovškem pogrešali 23-letnega Britanca, ki se je blizu trdnjave Kluže odpravil iskat izgubljeni mobilni telefon. Današnja akcija je bila najobsežnejša. Zaradi izida bi jo težko označili za uspešno, se je pa končala z najdbo trupla. Identiteto umrlega so potrdili njegovi starši.

Plavajoče truplo so v reki Koritnici kakšnih 300 metrov od trdnjave Kluže proti Bovcu našli trije tuji državljani, je pa od četrtka pogrešanega mladeniča danes vse od jutra iskalo na desetine policistov gorske policijske enote iz treh policijskih uprav, pripadnikov specialne enote policije s potapljači in bovških gasilcev. Na roko jim je šel upad vodostaja Koritnice, ki je bil danes za slab meter nižji kot ob koncu tedna.

Mladeniča so že šesti dan zapored iskali v bližini trdnjave Kluže na Bovškem, kjer mu je v četrtek popoldne v globel oziroma sotesko deroče reke Koritnice padel mobilni telefon. Ko sta se s kolegom s kombijem odpravila bliže reki, da bi ga našla, ga je 27-letnik videl zadnjič. Okoli šeste ure zvečer se je za njim izgubila vsaka sled. Mobitel so v reševalni akciji na eni od polic našli že drugi dan.

Iskali po obupnem terenu

Tako kot prejšnje dni so iskalno akcijo na Bovškem spremljali tudi ožji sorodniki in znanci pogrešanega. Policistom, potapljačem, gorskim reševalcem in gasilcem se je v današnji iskalni akciji pogrešanega pridružilo še šest pripadnikov gasilske enote za visokogorje Gamsi. Opremljeni so bili z alpinistično opremo in usposobljeni za delo v najbolj zahtevnih razmerah.

Šesterica je imela posebno nalogo – s podvodno kamero so preiskovali sifon pod mostom Kluže. »Tri ure smo bili tam, a ga žal nismo našli,« je še pred novico o najdbi trupla povedal Miro Bozja, poveljnik te posebne gasilske enote. »Teren je res obupen, to ni normalna reševalna akcija,« je opisal težke razmere. Teren ob reki je nevaren in strm. Ker so gamsi svoje delo opravljali v steni, so morali biti med iskanjem privezani. »Dostop brez varovanja je nemogoč, tukaj se ne morete kar sprehajati. Voda je zaradi obilnih padavin še vedno deroča,« je izpostavil največje preglavice, s katerimi so se soočali.

Osredotočali so se na točke, na katerih bi se pogrešani lahko »zataknil«. »Tukaj skoraj ne bi mogel iti naprej. Pod gladino so namreč drevesa in ena velika skala, vse skupaj pa ni širše od metra in pol,« je pristavil. »Voda tu spodaj je res izjemno deroča,« je pojasnil stanje sifona. Nekoč se je na tem območju dalo celo voziti s čolni, a takrat še ni bilo pregrad, voda je bila mirnejša. »Po plazu v Logu pri Mangartu pa je očitno vse to naneslo dol,« je dodal.