Slovensko-srbsko podjetje Leanpay predstavlja novost na področju spletnega nakupovanja, ki je namenjena vsem tistim, ki svoje nakupe opravljajo po spletu, predvsem po mobilnem telefonu. Podjetje, ki je pred kratkim pritegnilo tudi pozornost investicijskega sklada South Central Ventures, sodeluje z več kot 45 trgovci v Sloveniji; vsak mesec se seznam priključijo tri do štiri nove trgovine. Vedno več je trgovcev, ki so prepoznali prednosti obročnega plačevanja leanpay in se zato vključujejo v mrežo ponudnikov te storitve.

Skupina Leanpay ima pisarni v Sloveniji, kjer se ekipa osredotoča na razvoj posla, in v Srbiji, kjer ima močno razvojno ekipo, glavni sedež leta 2016 ustanovljenega podjetja pa je v Londonu. Skupino sestavljajo izkušeni strokovnjaki iz razvoja maloprodaje, bančništva in finančne programske opreme. Soustanovitelja Miša Živič in Dušan Nešovski, oba podjetnika vseživljenjskega učenja, sta začela graditi idejo med študijem MBA na Univerzi v Oxfordu. Osrednjo ekipo sta pozneje okrepila še nekdanji bančnik Janko Medja in Tilen Zugwitz.

Ugodni pogoji odplačevanja

Leanpay omogoča razdelitev obrokov plačevanja na polnih 24 mesecev, kar trenutno predstavlja najdaljšo dobo mesečnega odplačevanja za posamičen nakup. Višina obrestne mere in drugih pogojev posojila je je konkurenčna, predvsem pa je ugodno za uporabnike, da izvejo kreditno odločitev po vnaprej določeni shemi točkovanja, še preden se nakup izvrši. S tem ima kupec vedno jasno informacijo. Uporabnik storitve leanpay lahko obročno plačevanje prilagodi svojim finančnim zmožnostim, potrebam in željam z izborom števila obrokov med več možnostmi. Vse informacije in nastavitve lahko kadar koli pregleda kar na mobilnem telefonu.

Nadzor na dosegu roke

Najprej se je treba pri obročnem nakupu prek aplikacije registrirati in vpisati informacije, ki so potrebne za začetek procesa ocenjevanja kreditne sposobnosti. Rešitev leanpay na podlagi danih informacij izračuna kreditno sposobnost uporabnika in po točkovnih vrednostih določi zmogljivost odplačevanja ter možnosti izbora števila obrokov. Velika prednost leanpaya je, da uporabnik kreditno odločitev izve nemudoma, v najslabšem primeru v nekaj minutah. Svoj nakup tako opravite brez nepotrebnega čakanja, potrebujete le toliko časa, kot bi si ga vzeli za skodelico kave. Nato uporabnik ob nakupu izdelka izmed možnih izbere število obrokov, ki jih je v mesečnem sosledju pripravljen plačevati. Zadnji korak je mesečno obročno plačilo, na katerega vas leanpay prek aplikacije vedno pravočasno opozori. Prvo plačilo za posamičen nakup je mogoče opraviti s kreditno ali debetno kartico, pozneje pa se mesečne obveznosti poravnavajo s SEPA-direktno obremenitvijo na transakcijskem računu.

Ob poplavi različnih ponudb, veliko je tudi spletnih prevar oziroma zlorab zaupnih podatkov, so kupci upravičeno zaskrbljeni zaradi svoje varnosti. Kot so dejali v podjetju Leanpay, ščitijo svoje uporabnike, saj jim je varnost glavna in prednostna naloga. Podatki uporabnikov so ustrezno zaščiteni in šifrirani. vl