Donald Trump ne prihaja sam. Spremljajo ga ameriška prva dama, naša Melanija Knavs, pa tudi, kot napovedujejo, vsi odrasli otroci iz njegovih zakonov in njihovi partnerji ter okoli tisoč sodelavcev, svetovalcev, pribočnikov, varnostnikov (teh je okoli 150), zdravnik, kuhar in izbrani novinarji. Med prejšnjim Trumpovim obiskom, ki je bil delovnega značaja, so za spremstvo najeli 750 hotelskih sob.

Draga nočna mora

Obiski ameriških predsednikov so za države gostiteljice logistična varnostna nočna mora, ki bo britanske davkoplačevalce stala 18 milijard funtov. Priletel bo z vsem dobro znanim predsedniškim predelanim boeingom 747-200B, ki je v bistvu vojaško letalo, opremljeno za obrambo pred letalskimi napadi. Rečejo mu Bela hiša v zraku, iz katere lahko sproži jedrski napad. Ameriškim predsednikom sta na voljo dve takšni identični letali, air force one pa rečejo tistemu, s katerim potuje. Zna biti, da bosta tokrat priletela oba – zaradi otrok in njihovih partnerjev, da bi bili priče kraljevskemu blišču in pompu in srečali kraljico. Več orjaških transportnih letal je v Britanijo že pripeljalo dve identični »zverini« (The Beast), kot rečejo orjaškima oklepnima, po devet ton težkima predsedniškima limuzinama z neprebojnimi stekli, ki se ne odprejo, vse druge limuzine za člane predsednikovega spremstva, dva predsedniška orjaška predelana helikopterja Sikorsky VH-3D Sea Kings, več helikopterjev za spremstvo in… tako naprej. Po dve letali, dve limuzini in dva helikopterja uporabljajo, zato da je predsednik varnejši oziroma da potencialni hudodelci nikoli ne vedo, s katerim potuje.

Ceremonije in banketi

Sam obisk se bo začel s ceremonialno dobrodošlico in zasebnim kosilom v Buckinghamski palači. Popoldne bosta goste iz ZDA na čaj povabila prestolonaslednik princ Charles in njegova druga žena Camilla, nocoj pa bo na vrsti tudi glavno dejanje: banket v plesni dvorani Buckinghamske palače, na kateri bo iz kraljeve družine odmevno manjkala njihova ameriška članica Meghan Markle. Uradno zato, ker je na trimesečnem porodniškem dopustu, neuradno pa, kot je dobro znano, ker ne prenese Trumpa, ki ga je v preteklosti hudo kritizirala. Leta 2016 je navijala za Hilary Clinton, Trumpu očitala sovražnost do žensk in dejala »ne želite si živeti v svetu, kakršnega slika Trump«. Manjkal bo tudi vodja laburistične stranke in vlade v senci Jeremy Corbyn, ki je že aprila dejal, da bo bojkotiral banket zaradi Trumpove »rasistične in mizogine retorike«. V torek se bo Trump srečal z odhajajočo premierko Thereso May in tudi sam priredil banket v rezidenci ameriškega veleposlanika, ki je prava palača na obrobju parka Regent.

Na predvečer obiska se vtika v brexit

V sredo se bodo vsi, vključno s kraljico, spet srečali na svečanosti ob 75. obletnici dneva D, zavezniškega izkrcanja na francoski normandijski obali v Portsmouthu. Kot med prejšnjim tudi med sedanjim Trumpovim obiskom pričakujejo množične demonstracije v Londonu, pa tudi v Portsmouthu.

Trump ni naredil veliko za svojo priljubljenost na Otoku (razen med brexitarji), ko se je dan prej v intervjuju za Sunday Times na veliko vtaknil v brexit in pametoval o tem, kaj in kako bi morala Britanija narediti, pa tudi s favoriziranjem enega od kandidatov za naslednika Therese May. Dejal je, da bi njegov prijatelj Nigel Farage (evrofobni vodja brexitske stranke, ki je zmagala na nedavnih evropskih volitvah) moral sodelovati v brexitskih pogajanjih britanske vlade in da bi »morala biti Britanija pripravljena oditi iz EU brez sporazuma«. »Če ne boste dobili kupčije, ki si je želite, če ne boste dobili poštene kupčije, potem odkorakajte,« je svetoval Britancem. V intervjuju je kritiziral neposredno britansko vlado, posredno pa Mayevo, ki je vodila pogajanja, saj je dejal, da je »EU prepustila vse pogajalske karte«. Med zadnjim srečanjem z Mayevo ji je celo svetoval, naj toži EU. Misli tudi, da Britanija ne bi smela plačati ločitvene odpravnine: »Jaz ne bi plačal petdeset milijonov dolarjev. To sem jaz. Jaz ne bi plačal. To je orjaška številka.«

Prijatelj Boris bi bil odličen vodja

Za dobro mero vtikanja v britanske domače zadeve je hvalil prijatelja Borisa Johnsona, favoriziranega med že trinajstimi kandidati za Mayinega naslednika, rekoč, da bi bil »odličen vodja konservativne stranke« (ta bo konec julija avtomatično postal britanski premier). »Zelo dobro bi opravljal to službo. Bil bi odličen. Zelo pozitiven je bil o meni in o moji državi,« je Trump na samosvoj način razkril, zakaj je Johnson odličen. Pohvalil se je tudi, ko je dejal, kaj bi bila ena od prednosti brexita: »To, da lahko sklenete kupčijo z ZDA, državo, ki je daleč na prvem mestu.« In iz ZDA uvažajo klorirane piščance, »nabildano« govedino in podobno?