Londončani so doživeli šok že po 23 sekundah srečanja, potem ko je predložek napadalca Liverpoola Sadia Maneja z roko v kazenskem prostoru prekinil Sissoko. Glavnem sodniku Damirju Skomini ni preostalo drugega kot pokazati na belo točko. Suvereno je enajstmetrovko izvedel Mohamed Salah in dosegel že peti zadetek v ligi prvakov letos.

V nadaljevanju srečanja je bil Tottenham nekoliko v šoku, a se tudi kasneje ni prebudil. Redsi so brez težav nadzorovali potek srečanja, večjih priložnosti do prvega odmora nismo videli, igra je potekala večinoma na sredini igrišča.

Londončani brez pravih priložnosti

Drugi polčas ni prinesel sprememb v razmerju na igrišču, Tottenham namreč nikakor ni zmogel prenesti igre na Liverpoolovo polovico, priložnosti za zadetek vsled tega enostavno ni bilo. Prvo pravo v drugem delu so imeli redsi, in sicer je po kombinatorni akciji pred vrati Huga Llorisa nazadnje Salah podal Jamesu Milnerju, ta pa je s strelom na prvo z levico v 69. minuti meril malce mimo leve vratnice.

Prvo polpriložnost so si Londončani v bistvu priborili šele v 79. minuti, ko je Kieran Trippier poslal predložek do Delle Allija, ki pa je meril preko prečke. Le nekaj trenutkov zatem je do strela na robu kazenskega prostora prišel še Son Heung-min, vratar rdečih Alisson Becker je bil na mestu, brazilski vratar pa je nato v nadaljevanju akcije zaustavil še en strel. Šest minut kasneje je nato s prostega strela nevarno poizkusil še Tottenhamov vezist Christian Eriksen, s parado se je znova izkazal Becker.

Neučinkovitost Londončanov je na drugi strani po kotu in nekaj zmede pred vrati Llorisa z natančnim diagonalnim strelom ob levo vratnico izkoristil belgijski napadalec Divock Origi in postavil končnih 2:0. Liverpool je po čudežu v Carigradu po 14 letih znova prvak najprestižnejšega evropskega klubskega tekmovanja.

Tottenham presenetljivo finalist

Tottenhamov preboj v finale je bil za marsikoga presenečenje, ne pa, da se je tam znašel petkratni evropski prvak Liverpool, nenazadnje je v njem igral že lani, ko je izgubil proti Realu iz Madrida.

Tottenham je v domači ligi dvakrat izgubil proti Liverpoolu, a trener Mauricio Pochettino, ki mu je bil v finalu na voljo tudi pred tem poškodovani Harry Kane, Jürgen Klopp na drugi strani ni mogel računati na Nabyja Keitaja.

Za Kloppa bo sicer to četrti evropski finale, leta 2013 je bil finalist lige prvakov z Borrusio Dortmund, lani z Liverpoolom, leta 2016 pa je z Liverpoolom izgubil finale evropske lige.

Posebno mesto bo v Madridu imela tudi Slovenija. Predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin bo zmagovalcem podelil 73,5 centimetra visok in 7,5 kilograma težak pokal, tekmo pa sodi slovenska sodniška zasedba. Glavni sodnik je prvič v finalu lige prvakov Skomina, pomagata mu Jure Praprotnik in Robert Vukan.