Volilna komisija je izide parlamentarnih volitev 24. marca objavila skoraj dva meseca po glasovanju, ki ni ponudilo jasnega zmagovalca.

Stranka Palang Pracharat, ki je povezana s hunto, je v 500-članskem spodnjem domu parlamenta sicer osvojila le 115 sedežev, vendar ji za večino zmanjka samo 11 glasov. Premierja namreč skupaj izvolita spodnji dom in 250-članski senat, ki ga v celoti imenuje vojska.

Vse oči so zdaj usmerjene v srednje velike stranke, ki bi po mnenju analitikov stranki Palang Pracharat prispevale manjkajoče glasove. Kralj je danes poslance pozval, naj delujejo odgovorno, saj dejanja vsakega člana parlamenta neposredno vplivajo na nacionalno varnost in blaginjo ljudi.

Parlament bo svojega predsednika izvolil v soboto, glasovanje o premierju pa bi bilo lahko na sporedu že prihodnji teden. Pričakovati je, da bo na čelu vlade še naprej vodja hunte Prayut Chan-o-cha. V parlament se je sicer uvrstilo 27 strank, največ sedežev, 136, pa ima stranka Pheu Thai, ki je povezana z bivšima premierjema Thaksinom Shinawatro in Yingluck Shinawatra.