Stranke, ki so na parlamentarnih volitvah 24. marca dobile po enega poslanca, so priključitev k vladni koaliciji stranke Palang Pracharat sporočile na skupni novinarski konferenci v Bangkoku.

S tem je vodja hunte Prayut Chan-o-cha dobil natanko 11 glasov, ki jih je potreboval za potrditev na položaj predsednika vlade v parlamentu. Premierski kandidat mora v obeh domovih parlamenta dobiti najmanj 376 glasov od skupno 750 članov obeh domov parlamenta.

Pričakovati je, da bo vseh 250 senatorjev v zgornjem domu parlamenta, ki jih je izbrala hunta, na glasovanju podprla Prayuta, tako kot 115 poslancev stranke Palang Pracharat. Danes pa je s podporo omenjenih strank dobil še 11 glasov, ki mu jih je primanjkovalo za izvolitev.

Po volitvah 24. marca, ki so jih pripravili po petih letih vladanja vojaške hunte, analitiki opozarjajo na demokratični primanjkljaj povolilnega procesa, saj naj bi pravila prirejali v prid hunti. Volilna komisija je med drugim šele minuli teden objavila uradne izide volitev.

Parlament naj bi premierja volil še ta mesec, ko bo tudi bolj jasno, katere stranke bodo v novi vladi, ki naj bi jo oblikovali junija, navaja dpa.

Volitve 24. marca so bile prve po državnem udaru leta 2014, ki je z oblasti odnesel demokratično izvoljeno vlado pod vodstvom premierke Yingluck Shinawatra. Oblast je prevzela vojaška hunta, ki je obljubila, da bo znova vzpostavila red in zgladila velike politične delitve v državi. Šele nato pa naj bi znova vzpostavili demokracijo.