Kami Rita Sherpa je 8848 metrov visok vrh zgodaj davi osvojil skupaj z odpravo indijskih alpinistov. 49-letnik je s tem podrl svoj lastni rekord, ki ga je postavil pred tednom dni s 23. vzponom na Mount Everest, poročajo tuje tiskovne agencije.

»Zelo sem vesel in ponosen, mislim, da bi šel v tej sezoni lahko še enkrat na goro,« je izjavil po vrnitvi v bazni tabor.

Njegova največja tekmeca sta šerpi Apa Sherpa in Phurba Tashi Sherpa, ki sta se na vrh sveta povzpela po 21-krat. Kami Rita Sherpa, ki dela za organizatorja odprav na himalajske vršace Seven Summit Treks, pravi, da se bo upokojil, ko bo opravil 25 vzponov.

Nepalec je odraščal v vasici ob vznožju Mount Everesta, kariero gorskega nosača pa je začel leta 1992. Dve leti kasneje je prvič stopil na najvišji vrh sveta. V 25 letih je opravil 35 vzponov na pet osemtisočakov, med drugim tudi na drugo najvišjo goro sveta K2 v Pakistanu.

Vsako leto med spomladansko plezalno sezono, ki traja aprila in maja, poskuša Mount Everest osvojiti na stotine plezalcev z vsega sveta.

Nepalske oblasti so za letošnjo spomladansko sezono izdale rekordnih 381 dovoljenj, zaradi česar se je pojavila bojazen, da bodo na poti na vrh nastajali zastoji, če bi se zaradi slabega vremena zmanjšalo število plezalnih dni. Dovoljenje za vzpon na Mount Everest stane skoraj 10.000 evrov.