Prejšnji petek se je začela pomladanska sezona vzponov v Himalaji, trajala pa bo, če bo vreme naklonjeno, do konca maja. V Nepalu pričakujejo, da bo z njihove, južne strani poskušalo na Everest, z 8848 metri najvišjo goro na svetu, preplezati še več plezalcev kot v prejšnjih letih. Kitajske oblasti so namreč januarja sporočile, da zaradi ekološke obnove turisti oziroma obiskovalci brez alpinističnih dovoljenj do nadaljnjega ne bodo več smeli do baznega tabora na severni strani Everesta, ki leži na nadmorski višini 5200 metrov, do njega pa pelje avtomobilska cesta. Navadni turisti bodo smeli le do tamkajšnjega samostana Rongpo, ki leži na višini 5000 metrov. Obenem so se Kitajci odločili, da bodo za tretjino omejili število dovoljenj za plezalce – na 300 dovoljenj, od plezalcev pa zahtevajo, da vse smeti z gore odnesejo s sabo.

V zadnjih osmih letih se je s tibetanske strani na Everest povzpelo več kot 20.000 ljudi. Bazni tabor je v letu 2015 obiskalo 40.000 ljudi (leto prej celo 59.000 turistov), tibetanske oziroma kitajske oblasti so še objavile, da so lansko pomlad v treh čistilnih akcijah zbrali več kot osem ton odpadkov, vključno z alpinistično opremo in človeškimi iztrebki. Na območjih pod baznim taborom so nabrali še veliko več, za 335 ton odpadkov. Letos bodo poskušali odstraniti tudi trupla alpinistov, ki so umrli na njihovi strani pod vrhom gore na višini nad 8000 metrov.

Podoben pritisk doživlja tudi južna, nepalska stran gore, kjer je število obiskovalcev baznega tabora (na višini 5364 metrov) od 3500 v letu 1973 naraslo na 45.000 v letu 2017. Samo v lanskem letu se je z nepalske strani na vrh Everesta uspelo povzpeti 563 gornikom.

Vseeno pa je videti, da Nepalcev napoved še večjega števila gornikov, s tem pa tudi okoljske obremenitve, ne skrbi pretirano. »Nobenih težav ne bi smelo biti s prilagajanjem pretoka plezalcev na Everest iz Tibeta. Naše zmogljivosti so dovoljšne in na to smo pripravljeni,« je povedal Pemba Šerpa iz nepalske agencije Xtreme Climbers Treks and Expedition. Seveda pričakujejo tudi povečanje števila pohodnikov, ki bodo obiskali le južni bazni tabor.

V letošnji pomladni sezoni se na Everestu obeta tudi precej redek dogodek. Dva uveljavljena everestovca, Cory Richards (prvi Američan, ki je opravil zimski vzpon na osemtisočaka pred osmimi leti skupaj s Simonejem Morom in Denisom Urubkom na Gašerbrum II) in Ekvadorec Esteban Mena - Topo, elitni gorski vodnik pri himalajski agenciji Alpenglow, nameravata v severni steni Everesta splezati prvenstveno smer. Skupaj sta v letih 2016 in 2017 že splezala na Everest brez pomoči dodatnega kisika. Zadnjo prvenstveno smer na Everestu so sicer v jugozahodni steni pred desetimi leti splezali člani korejske odprave.