Kolesarjenje z navadnimi in električnimi kolesi, plavanje, raftanje, jadranje s padalom, vožnja s kajakom, soteskanje, jezdenje, plezanje, pohodništvo, jamarstvo in gorništvo. Vse to je del ponudbe v enem izmed najlepših koncev Slovenije, za katerega pravijo, da se Alpe tam srečajo s kristalno čisto Savinjo, in kjer je Športna unija Slovenije (ŠUS), ki združuje okoli 180 športnih društev in zvez, skupaj z novim najemnikom, družbo NaturAvantura, obudila Gozdno šolo v Mozirju. Slednja bo namenjena tudi otrokom iz socialno šibkih družin.

»Na območju Gozdne šole so pred natančno 80 leti prvič pripravili poletni tabor, takrat v organizaciji celjske sokolske organizacije. Po nacionalizaciji je območje pripadlo društvu Partizan, po osamosvojitvi je lastnica postala Športna unija Slovenije. Bilo je nekaj poskusov oživitve Gozdne šole, a šele z menjavo vodstva ŠUS je vendarle tudi kamp Gozdna šola dobil pravi zagon,« je razložil generalni sekretar ŠUS Janez Ovsenik in dodal, da bi bilo škoda, da prostor, ki poleg rekreativnih in športnih dejavnosti ponuja tudi turistične možnosti, ne bi bil izkoriščen.

»Ključno je, da zadeva zaživi. Šele potem se bomo odločali naprej. Ne vemo še, v kolikšni meri bo kamp komercialen. Vsekakor bo del ostal nekomercialen. Tudi projekt za socialno ogrožene otroke še vedno ostaja, termin je že rezerviran,« je še pojasnil Ovsenik.

Počitnikovanje in rekreacija v naravi

»V prvem letu obratovanja Forest Campinga Mozirje bomo maja in junija gostili manjše timbildinge slovenskih podjetij in združenj, manjši naravni festival z različnimi delavnicami, krajši kamp za tabornike, preživetje v naravi za otroke iz vrtca Mozirje in druge podobne dogodke. V glavni sezoni (julija in avgusta) pričakujemo velik delež gostov iz tujine, gostili pa bomo tudi športne počitnice otrok s socialnega roba,« je povedal Aleš Krivec iz NaturAvanture.

Kamp je namenjen tudi pripravam za različne športnike, nadaljuje, še posebno mlajšim selekcijam športnih kolektivov, ki še nimajo toliko zahtev, ampak potrebujejo samo športna igrišča na prostem z bogato okolico gozdov, preproste in urejene namestitve, manjšo učilnico, domačo lokalno prehrano in obilo svežega zraka. Prihodnje leto bo zaživel tudi hostel, v katerem bo 10–12 skupnih ležišč. Namenjen bo različnim skupinam (mladinskim in športnim društvom itd.), pohodnikom, kolesarjem ter seveda popotnikom, ki potujejo sami ali v paru.

»Prizadevamo si ohranjati nedotaknjeno naravo in življenjski prostor, a kljub temu ponujamo celotno infrastrukturo za prijetno počitnikovanje v naravi, primerno za otroke in družine ali skupine prijateljev ter ljubiteljev narave,« je poudaril Krivec.

Ponudba med drugim vključuje bivanje v petih lesenih hišicah Gozdna postelja in šotorih z dodano notranjo opremo, gostom pa so na voljo športno igrišče za mali nogomet na trdi podlagi ter košarkarsko igrišče, lesena odprta kuhinja in skupna pokrita jedilnica ter prireditveni prostor s priložnostnim kuriščem v obliki amfiteatra.