Vsaka izmed možnosti, ki vam jih predstavljamo, stane bistveno manj kot klasični vgrajeni bazen in ne zahteva veliko vzdrževanja. Pograbite torej svojo kopalno brisačo in se pripravite na osvežitev!

Doma narejena drsalnica

Krajšo lahko poceni kupite na spletu (Amazon.uk) ali pa se izdelave nekoliko daljše različice drsalnice lotite skupaj z družino. Potrebujete le cev za zalivanje vrta, drugi sestavni deli pa vas bodo stali nekaj deset evrov. Kupite dolg kos ponjave ali trpežne plastične podlage, nekaj penastih cevi (pripomočkov za plavanje), ki jih namestimo kot zaščito ob robovih drsalnice, in močne sprijemljive trakove, s katerimi pritrdimo zaščitne penaste cevi na podlago. Pritrdite drsalnico na tla (lahko so ravna ali z manjšim nagibom), nanjo usmerite cev z vodo in dodajte nekaj tekočega mila ali otroškega olja. Zagotovljena zabava za vso družino!

Sistem z vodno meglico

Bodisi se odločite za preprost ventilator, ki oddaja vodno meglico, bodisi vso teraso opremite s tovrstnimi pršili, je tak sistem vaša rešitev za vroče poletne dni. Ventilator le priključimo na vrtno cev za vodo in ga postavimo na želeno mesto. S tremi hitrostmi in opcijo za oscilacijo je ta hladilni čudež odličen za ohladitev vrtnih zabav in piknikov z žarom. Domači mojstri lahko sistem z vodno meglico napeljete sami ob terasi ali ob robu pergole. V tujih spletnih trgovinah (ventilatorje in sisteme denimo prodaja Amazon.uk, pošljejo pa jih tudi v Slovenijo) kupite cevi in šobe, ki jih samo priključite na vrtno cev. Ko je voda odprta, prši skozi šobe in se pretvarja v drobne hladne kapljice.

Napajalnik za živino

Tudi če čofotate po zbiralniku, ki je pravzaprav namenjen za napajanje živine – pa kaj potem! Z razmeroma nizkimi stroški ga v samo enem dnevu namestite na ravno mesto na vrtu. Vanj lahko namestite filtrsko črpalko, lahko pa ste tudi brez nje, če vas ne moti menjavanje vode ali dodajanje klorovih tablet, ki preprečujejo rast alg. Zvečer ta improvizirani bazen pokrijte, da vanj ne zaidejo žuželke in listje, pa tudi voda je čistejša in toplejša.

Vrtni potoček

Zvok žuborečega potoka nas pomirja ter ohladi naša stopala, ko jih po dolgem vročem dnevu pomočimo vanj. Če iščete vrtni vodni element, ki je hkrati dekorativen in uporaben, je vrtni potoček prava stvar. Gre za velik projekt, a če ste izurjeni domači mojster, ga lahko sami opravite v dveh tednih, ali pa najemite strokovnjaka. Za kratek potok s sistemom recirkulacije potrebujete samo rahlo nagnjen teren in podzemno črpalko, ki vodo s konca potoka vrača na začetek. Robove potočka obložite z reciklirano opeko, velikimi kamni ali zidaki. Če bi radi še dodaten vizualni element, si omislite majhen slap.

Blazina z vodnimi gejzirji

Tako otroci kot odrasli obožujejo posebne blazine, iz katerih brizgajo vodni curki (podobne lahko vidimo na nekaterih kopališčih), da o psih niti ne govorimo. Zelo lahko jih je namestiti, saj nanje priključimo samo vrtno cev. Manjše napihljive različice stanejo manj kot 50 evrov (poglejte v spletno trgovino Amazon.uk), vgrajene pa bistveno več. A za ohladitev in zabavo je poskrbljeno!

Vir: www.realtor.com