Mehika je posejana s prikritimi množičnimi grobišči, kjer mamilarske tolpe in druge kriminalne združbe zakopavajo trupla žrtev svoje zločinov ali medsebojnih obračunavanj. Epidemija nasilja je tam v zadnjih dvanajstih letih povzročila več kot 270.000 umorov in izginotje 40.000 ljudi, ki so se verjetno porazgubili po množičnih grobiščih, o katerih dosedanje vlade in pravosodje niso vedeli ničesar ali pa so si zatiskali oči. V torek pa je o tem spregovoril predsednik Andres Manuel Lopez Obrador. Skupaj z državnim podsekretarjem za človekove pravice, prebivalstvo in migracije Alejandrom Encinasom je predstavil prvi register množičnih grobišč, ki je nastal v okviru širokega programa njegove vlade za zajezitev nasilja. V pomoč naj bi bil pristojnim službam in ustanovam, da bi lahko posmrtne ostanke žrtev locirali, izkopali in identificirali.

Zemljevid grozot

Register za zdaj vsebuje podatke o množičnih grobovih, zbrane od 1. decembra lani, ko je Lopez Obrador prevzel predsedniški položaj. Po besedah ministra Encinasa jim je uspelo locirati 222 množičnih grobišč v 81 krajih, kjer so odkrili 337 trupel. Dodal pa je, da te številke neprestano naraščajo in da bo register posodobljen vsakih 15 dni. Dejal je, da so bili doslej znani različni popisi množičnih grobišč, ki so jih sestavljali Nacionalni urad za človekove pravice, akademske institucije, nevladne organizacije in mediji, a noben ni bil uraden, saj so prejšnje vlade podatke o tem prikrivale ali minimizirale njihov pomen.

Število množičnih grobišč je v resnici mnogo večje od tistega, ki ga je omenil Encinas. Samo Nacionalni urad za človekove pravice je med letoma 2007 in 2016 naštel 1548 trupel v 855 množičnih grobiščih. Novembra lani objavljeno poročilo, ki ga je sestavila skupina raziskovalnih novinarjev združenja Peti element, govori o 1978 lociranih grobiščih, ki so nastala med letoma 2006 in 2016 po vsej državi. Na osnovi podatkov, ki so jih pridobili na lokalnih policijskih postajah in pri tožilcih ter iz objav v lokalnih medijih, so izdelali tudi »zemljevid grozot«, ki označuje kraje, kjer naj bi bilo odkritih 2884 trupel, 324 lobanj, 217 okostij in na tisoče drobnih kostnih ostankov od še neugotovljenega števila trupel, ki so bila raztopljena v kislini.

Množična grobišča so odkrili v 31 od 32 mehiških zveznih držav, največ na območju držav Colima, Veracruz, Sonora Sinaloa, Guerrero in Nayarit. Kot je povedal Encinas, pa se »obseg tega fenomena« ne kaže samo v številu, temveč tudi v načinu pokopov. Eno od grobišč v Nayaritu je segalo štiri metre globoko. V državi Guerrero jih po izkopu trupel kriminalci znova uporabljajo za te namene. Trupla običajno zakopljejo na samotnih krajih, a ne zmeraj. Novinarji združenja Peti element razkrivajo primer v Durangu, kjer je bilo v samem mestu zagrebenih več kot 500 trupel: nekatera v središču mesta, druga v hišah, lokalih, delavnicah, pod cesto in celo v poslopju gimnazije.

Začetek nove vlade neobetaven

Na osnovi vseh teh podatkov in po februarja objavljenih uradnih ocenah je v Mehiki pogrešanih več kot 40.000 oseb, poleg tega v mrtvašnicah leži 26.000 neidentificiranih trupel. Predsednik López Obrador si prizadeva končati to grozoto in ponuditi pomoč družinam in sorodnikom, ki iščejo svojce in tavajo od ene do druge institucije. Sedanji nacionalni register podatkov o pogrešanih osebah po njegovem mnenju ne deluje, zato namerava vzpostaviti nacionalni program za iskanje ter program za izkop in forenzično identifikacijo. Meni, da sta to stanje in nasilje posledica napačne in neuspešne politike, s katero so se vlade Felipeja Calderona (2006–2012) in Enriqueja Pene Nieta (2012–2018) lotevale zatiranja kriminala. Lopez Obrador se poskuša spopasti z epidemijo nasilja s prestrukturiranjem državnih institucij in s krepitvijo socialne politike. Kljub temu pa so v prvem letošnjem trimesečju v Mehiki imeli rekordnih 8493 umorov.