S težavami zaradi prekomernega števila migrantov, ki bežijo iz Gvatemale, Hondurasa in Salvadorja, v vse večjem številu pa tudi s Kube, se sooča tudi Mehika. Včeraj je iz migrantskega centra Siglo XXI v mestu Tapachula, ki se nahaja blizu meje z Gvatemalo na jugu Mehike, pobegnilo okoli 1300 migrantov. Več kot polovica pobeglih se je po poročanju mehiškega državnega instituta za migracije vrnila v center, okoli 600 migrantov pa še pogrešajo.

Z instituta so sporočili še, da so pobeg zrežirali kubanski migranti, ki tudi sicer predstavljajo večino v migrantskem centru Siglo XXI. Po poročanju lokalnih medijev so se kubanskim migrantom pri pobegu pridružili še migranti s Haitija in drugih držav Srednje Amerike.

Mehika se zaradi nemira in nasilja v nekaterih državah Srednje Amerike skupaj z ZDA sooča s povečanim pritokom migrantov. Trump je že pred časom z uvedbo omejitev števila migrantov, ki lahko v enem dnevu zaprosijo za azil v ZDA, zaostril razmere na ameriško-mehiški meji, včeraj pa je znova zagrozil z njenim zaprtjem, če južna soseda ne bo storila več za omejitev migrantskega toka. Mehika je v sosednje države v zadnjem mesecu sicer vrnila okoli 15 tisoč migrantov.