Najboljši slovenski motokrosist Tim Gajser je navdušil v Trentinu. Na četrtem letošnjem prizorišču dirk svetovnega prvenstva v elitnem razredu MXGP je bil Gajser najhitrejši tako na treningu kot obeh preizkušnjah. Več sto slovenskih navijačev je bilo navdušenih ob poslušanju Zdravljice na najbližjem prizorišču Slovenije. Gajser se je na vseh štirih letošnjih preizkušnjah uvrstil na zmagovalni oder, potem ko je bil drugi v Argentini in Veliki Britaniji ter tretji na Nizozemskem.

Na prvi dirki je Gajser slabše startal, a se kmalu prebil na drugo mesto. V nadaljevanju preizkušnje je ves čas dihal za ovratnik domačemu junaku Antoniu Cairoliju, ki je bil pred Trentinom najhitrejši na petih od šestih dirk letošnjega svetovnega prvenstva. Dvaindvajsetletni Štajerec je napadel dva kroga pred koncem tik pred slovenskim ovinkom. Prednost je kljub pritiskom Cairolija obdržal do cilja ter poskrbel za izjemno vzdušje pod Alpami.

Na drugi dirki je Gajser startal odlično ter si prvič v sezoni priboril prvo mesto. Že v prvem krogu si je pridirkal dobri dve sekundi prednosti pred italijanskim tekmecem. Razlika se v nadaljevanju ni poviševala, v nasprotju s prvo dirko pa je Cairoli ves čas pritiskal na nekdanjega slovenskega svetovnega prvaka. Trinajst minut pred koncem dirke je Cairoli prvič prehitel Gajserja. »Počutil sem se, kot da se greva igro mačke in miši. Ko me je Cairoli prehitel, sem opazoval njegove linije, da sem videl, kje je hitrejši,« je izjemno razburljiv potek dirke opisoval Tim Gajser.

Cairoli in Gajser sta iz kroga v krog postavljala najhitrejše čase, tekmeci pa so za njima vsak krog zaostajali od štiri do petih sekund. Cairoli je dirkal povsem na limitu, storil nekaj napak. Eno od njih je pet minut do konca dirke izkoristil Gajser ter znova prevzel vodstvo. Italijan se na domačem terenu ni predal ter v dodatnih dveh krogih znova prevzel vodstvo. Gajser se ni predal, pritiskal na slovitega tekmeca ter ga pripravil do napake in celo padca. Gajser je prevzel vodstvo ter se veselil novega velikega uspeha. »Neverjetno. Sem brez besed. To je bila res epska dirka,« je bil kratek, jedrnat in čustven Gajser, ki se je takoj po zmagoslavju ustavil na slovenskem ovinku ter se priklonil slovenskim navijačem.

Cairoli je kljub padcu na drugi dirki zadržal drugo mesto, saj so drugi tekmeci precej zaostali. Na obeh dirkah je bil tretji Francoz Gautier Paulin. Gajser je v skupnem seštevku svetovnega pokala znižal zaostanek za Cairolijem na 16 točk. V Trentinu je prvič v tej sezoni v razredu MXGP nastopil Klemen Gerčar, ki s skupno 29. mestom ni osvojil točk svetovnega prvenstva. Brez točk je v razredu MX2 ostal tudi Jan Pancar, ki je v skupnem seštevku zasedel 30. mesto. Najhitrejši je bil Španec Jorge Prado. Dirkači bodo imeli dober mesec dni premora, saj bo naslednja preizkušnja 12. maja v Mantovi.

Izidi VN Trentina, 1. dirka: 1. Gajser (Slo), 2. Cairoli (Ita), 3. Paulin (Fra), 27. Gerčar (Slo), 2. dirka: 1. Gajser, 2. Cairoli, 3. Paulin, 26. Gerčar, skupno po dveh dirkah: 1. Gajser, 2. Cairoli 44, 3. Paulin 40, 29. Gerčar, svetovno prvenstvo – skupno (po 4 preizkušnjah): 1. Gajser 191, 2. Cairoli 175, 3. Paulin 142.