V Mariboru bučno proslavljajo 15. naslov državnega prvaka. Dokler v Olimpijo ni prišel Milan Mandarić, je bilo za njih osvajanje domačih lovorik pod taktirko športnega direktorja Zlatka Zahovića že rutina. Ko jim je Olimpija speljala dva naslova prvaka, pa uspehe doživljajo precej bolj čustveno, saj je tudi pritisk precej hujši. Zdaj je pod pritiskom Zahović, da sestavi ekipo za naslednjo sezono, ki se bo s kvalifikacijami za ligo prvakov začela 10. ali 11. julija. Nova obraza v Ljudskem vrtu sta centralni branilec Špiro Peričić iz Mure in vezist Andrej Kotnik iz Gorice, ki sta zastonj, saj sta prišla kot prosta igralca. Morda bo naslednji novinec brez plačila odškodnine Rok Kronaveter. Za dvig kakovosti igralske zasedbe bo moral Maribor seči tudi v blagajno, v kateri so še milijoni iz predlanske lige prvakov. Prvi na seznamu želja je Belokranjec v celjskem dresu Rudi Požeg Vancaš.

Rudar – Olimpija danes ob 15.15, sodnik: Borošak

Rudar se je mučil pod Marijanom Pušnikom, razigral pa pod novim trenerjem Almirjem Suljemanovićem, ki je otrok kluba, zato je po duši pravi »knap«. Velenjčani so na zadnjih petih tekmah osvojili deset točk, igrajo sproščeno in učinkovito, zagotovili so si obstanek v prvi ligi. Olimpija se na gostovanjih v Velenju počuti dobro in redno osvaja točke. Izkupiček Olimpije bo odvisen zgolj od motiva igralcev. Če bodo tako nezainteresirani in brez energije, kot so bili proti Celju in Domžalam, bodo doživeli novo blamažo. Če bi nogometaši Olimpije vse tekme v sezoni odigrali tako motivirano, kot so zadnja dva derbija v Ljudskem vrtu, bi ubranili naslov državnega prvaka. Olimpija na zadnjih treh tekmah sezone potrebuje zmage za dvig samozavesti pred finalom pokala z Mariborom 30. maja v Celju. Ker Milan Mandarić, ki naj bi v Ljubljani ostal vsaj še do avgusta oziroma do takrat, ko bo ekipa igrala v Evropi, želi tudi nekaj zaslužiti, se poleti obetajo novi odhodi igralcev. Prvemu zvezdniku Roku Kronavetru poteče pogodba (enako Dinu Štiglecu, Janu Andrejašiču pa posoja iz Celja) in ker se je odločil, da nove ne bo podpisal, ne bo presenečenje, če bo prvič v karieri zaigral za rojstni Maribor. Za tuje klube so zanimivi še driblerja Stefan Savić in Asmir Suljić, ki je zadnje tedne v skromni formi, centralni branilec Macky Bagnack…

Verjetni postavi – Rudar: Pridigar, Arap, Bolha, Tomašević, Pušaver, Pišek, Hrubik, Črnčič, Tučić, Škoflek, Kobiljar. Olimpija: Vidmar, Andrejašič, Bagnack, Maksimenko, Jurčević, Valenčič, Brkić, Suljić, Savić, Cekici, Kadrić. Naš namig: 2.

Maribor – Triglavdanes ob 17.30, sodnik: Kovačić

»Približno tako nekako je bilo v sredo,« se je v Ljudskem vrtu včeraj zasmejal Jasmin Mešanović. Na medijskem terminu je namakalni sistem namreč zalil njega in novinarje. Glasovi so bili po slavju nekoliko hripavi, toda Darko Milanič, ki zatrjuje, da je zdaj vseeno drugače, ker so že prvaki, ni pozabil na finale pokala z Olimpijo, ki bo v Celju podpisal sezono. »Na vseh tekmah bom zato zbral najprimernejše, bom pa po proslavi vseeno malo videl,« je njegova razlaga, kako načrtuje spremembe, ne pa tudi korenitih posegov v moštvo. Noče zapraviti tekmovalnega ritma, obenem pa se zaveda, da so nekateri (Kramarić, Mulahosejnović, Klinar, celo Viler in Pihler) željni minut. In da tekma (še) ne bo ceremonialne narave: »Ne bo sprehoda, Triglav se bori za obstanek.«

Orli so v sredo proti Krškemu zmagali s 3:1 in popravili klavrno tekmo s Celjem, ki so jo izgubili z 0:3. »Maribor si je že zagotovil naslov prvaka, a to ne igra nobene vloge. Mi si novih točk in zmag želimo vsaj tako kot oni, zato bomo zaigrali svojo igro,« je pogumno napovedal vezist kranjskega moštva Gašper Udovič. Triglav, ki se z najslabšo obrambo v ligi – prejel je že 74 zadetkov – oklepa osmega mesta, ima v Ljudskem vrtu zgolj eno zmago (2013) in remi (2017), po katerem je Maribor zmagal kar petkrat zapored.

Verjetni postavi – Maribor: Pirić, Milec, Rajčević, Ivković, Kolmanič, Vrhovec, Dervišević, Hotić, Mešanović, Zahović, Mlakar. Triglav: Čadež, Arh Česen, Šalja, Mertelj, Rogelj, Udovič, Tijanić, E. Kryeziu, Mlakar, Majcen, Crnov. Naš namig: 1

Mura – Goricadanes ob 20. uri, sodnik: Žganec

Bil je še čas, ko so se navijači obeh klubov borili med sabo. Jeseni. Zdaj se eni in drugi osredotočajo (le še) na svoje. Maribor je z naslovom v Celju pomagal Muri, ki je zmagala v Kidričevem, splezati na četrto mesto in je nastalo geslo »za Evropo ide«. Gorica je bila še četrta, ko je jeseni izgubila prav v Fazaneriji. Neki povsem drugi časi. Saša Kolman skuša rešiti, kar se rešiti da, toda Goričani nikakor ne sestavijo dveh dovolj enakovrednih polčasov, ki bi zadostovala za vsaj remije. »Nogomet zna biti zelo krut,« je potrlo Sašo Kolmana, ko je Rudar odnesel tri točke in morda celo deveto mesto. »Včasih ti da, včasih vzame,« je bil sočuten celo Almir Sulejmanović. Gorica lahko proti Muri igra le še kot moštvo, ki nima česa izgubiti. Muri prav to ustreza.

Verjetni postavi – Mura: Šafarić, Karničnik, Boškovič, Maruško, Pucko, Šporn, Lorbek, Kouter, Horvat, Šušnjara, Maroša. Gorica: Sorčan, Celcer, T. Kavčič, Tomiček, Curk, Osuji, Marinič, Kolenc, Filipović, Velikonja, Šipek. Naš namig: 1

Domžale – Celjedanes ob 20.15, sodnik: Žnidaršič

Če bodo Domžale tudi proti Celju, kjer je Simon Rožman začel trenersko kariero, tako zelo motivirane in agresivne, kot so bile v Ljubljani proti Olimpiji, se mladi zasedbi Dušana Kosiča slabo piše. »Najbolj je spodbudno, da že tretje leto zapored po zimskih pripravah, ko ekipa ostane skupaj, kažemo dobre igre. Napredek je očiten in prav to je draž našega dela,« je zadovoljen Simon Rožman, ki ekipo že uigrava za kvalifikacije za evropsko ligo. Celjani, ki izgubljajo bitko z Muro za četrto mesto, so se proti Mariboru borili pogumno, odločila pa je kakovost klopi gostov. V Domžalah jim bo še težje, saj bo ob poškodovanem Rudiju Požegu Vancašu manjkal še izkušeni Mitja Lotrič, ki mladim soigralcem vliva zanesljivost.

Verjetni postavi – Domžale: Santini, Rom, Dobrovoljc, Klemenčič, Sikošek, Vetrih, Vuk, Gnezda Čerin, Ibričić, Mujan, Nicholson. Celje: Jurhar, Brecl, Zaletel, Flis, Travner, Cvek, Pungaršek, Pišek, Kerin, D. Štraus, Vizinger. Naš namig: 1.

Krško – Aluminij jutri ob 13. uri, sodnik: Skomina

Tekma, ki je za oba kluba le obveznost. Večina igralcev že razmišlja o počitnicah. Možnosti Krčanov za obstanek so nične, zato je igralcem ostal še edini motiv, da si z dobrimi predstavami najdejo nove delodajalce za naslednjo sezono. V Krškem je plejada tujcev, zlasti iz sosednje Hrvaške, ki so prišli le pobrat denar, ki pa ga je v klubu zmanjkalo že sredi sezone. Aluminij je s porazom z Muro izpadel iz boja za Evropo, sicer pa je bil osnovni cilj obstanek v ligi. Kidričani so med največjimi razočaranji pomladi, potem ko so bili hit jeseni, po kateri so razprodali nosilce igre. Aluminij je tako kot večina klubov s spodnjega dela lestvice obsojen na vzgojo igralcev in njihovo prodajo za preživetje.

Verjetni postavi – Krško: Frelih, Perić, Ilić, Cetina, Volarič, Petrović, Kordić, Ogrinec, Kovačič, Štefulj, Volaš. Aluminij: Janžekovič, Krajnc, Martinović, Kontek, Amuzie, Leko, Vrbanec, Muminović, Horvat, Matjašič, Štor. Naš namig: 2.