Do konca državnega prvenstva v nogometu je še osem krogov, ki jih bodo odigrali v mesecu dni, kar pomeni zgoščen ritem dveh tekem na teden. Ker sta se vodilna kluba lige Maribor in Olimpija uvrstila v finale slovenskega pokala 30. maja v Celju, to pomeni, da v kvalifikacije za evropsko ligo vodi tudi četrto mesto. Če so Domžale po višini proračuna in igralskem kadru – ne glede na nekatere zgrešene poteze športnega direktorja Mateja Oražma – tretji klub v državi, se za četrto mesto obeta ogorčen troboj Celja, Mure in Aluminija, med katerimi so zgolj tri točke razlike. Motiv vseh klubov bo velik, saj že dva kroga v kvalifikacijah iz blagajne Uefe prinašata zaslužek pol milijona evrov, kar je za večino slovenskih klubov polovica letnega proračuna za člansko ekipo.

Rudar – Domžalesobota ob 15. uri, sodnik: Skomina

Glavni cilj Velenjčanov je zadržati osmo mesto, s čimer bi se izognili dodatnim kvalifikacijam z drugouvrščenim drugoligašem. Rudar je ekipa navdiha, a proti Domžalam jih čaka zahtevno delo, saj bosta zaradi kartonov manjkala nosilca igre Pušaver in Črnčič. Domžale so se z zmago v Krškem, kjer so imeli pripombe, da igrišče ni bilo polito z vodo, zato je bila žoga počasna, utrdile na tretjem mestu. Do konca jih čaka težak boj za ubranitev položaja, saj jim zasledovalci dihajo za vratom. »Boj za tretje mesto se zaostruje. Za izpolnitev zadanega cilja bo treba nadaljevati z igro, ki se je v preteklosti že izkazala za uspešno. Prepričan sem, da se bomo na koncu veselili uspeha,« pravi napadalec Domžal Slobodan Vuk.

Verjetni postavi – Rudar: Pridigar, Hrubik, Tomašević, Bolha, Čosić, Krefl, Arap, Trifković, Škoflek, Radić, Tučić. Domžale: Santini, Sikošek, Klemenčič, Dobrovoljc, Rom, Vetrih, Mujan, Ibričić, Gnezda Čerin, Vuk. Nicholson. Naš namig: 2.

Aluminij – Triglavsobota ob 17. uri, sodnik: Obrenović

Aluminij se je zaradi ciljev v državnem prvenstvu že po porazu na prvi tekmi polfinala z Olimpijo odpovedal slovenskemu pokalu. Trener Oliver Bogatinov je v torek v Stožicah odpočil nosilce igre, saj bodo Evropo lovili preko prvenstva, v katerem jih čaka ritem dveh tekem na teden. »Če bi v Stožicah lovili rezultat, bi bil to samomor za naslednjih sedem dni, ko nas čakajo tri tekme. Da sem spočil igralce, je bil povsem legitimen ukrep. Zmaga s Triglavom nam prinaša ogromno, saj smo le tri točke od četrtega mesta, ki vodi v Evropo. Pred nami so tekme, ki štejejo dvojno,« se je branil trener Aluminija Oliver Bogatinov. Kranjčani so po zmagi proti Muri znova samozavestni in upajo vsaj na točko v Kidričevem.

Verjetni postavi – Aluminij: Janžekovič, Amuzie, Koblar, Martinović, Kontek, Vrbanec, Ivančić, Petrovič, Horvat, Štor, Matjašič. Triglav: Arko, Rogelj, D. Kryeziu, Arh Česen, Mlakar, Svraka, Mertelj, Kumer, Tijanić, Žurga, Majcen. Naš namig: 1.

Gorica – Celjenedelja ob 14. uri, sodnik: Kajtazović

Gorica in Celje se bližata stoti medsebojni prvoligaški tekmi. Tokratna bo imela zaporedno številko 97. V družbi omenjenih ekip je le še Maribor, vsi drugi v času samostojne države niso bili vseskozi prvoligaši. Ali lahko iz te skupine izpade prav Gorica, je vprašanje, ki je bilo še pozimi neumestno, danes pa zelo realno.

Serija porazov in padanje po lestvici sta podrla skoraj vse klubske načrte. Ostal je zgolj eden: ohraniti prvoligaški status. Trenutna situacija obeta nastop v dodatnih kvalifikacijah. Gorica jih je enkrat že doživela – pred štirimi leti –, ko se je pred izpadom rešila v dvoboju z Aluminijem pod vodstvom trenerja Mirana Srebrniča. Takrat sta ekipa in klubsko vodstvo reševala zablode iz sodelovanja s Parmo.

Kaj bodo oziroma kaj rešujejo v tej sezoni? Pravih odgovorov ni. Najbolj očitno je, da ekipa nima prave kemije, (za zdaj) neuspešne so bile tudi trenerske menjave. Morda je pred tekmo s Celjem, ki cilja na tretje mesto, olajševalna okoliščina, da prihaja Dušan Kosić v Športni park brez prvega strelca Rudija Požega Vancaša, ki je zabil 14 oziroma še enkrat več golov kot njegov prvi zasledovalec na klubski lestvic Mitja Lotrič. To bi lahko bil adut Goričanov, ki so to pomlad edino zmago priigrali proti tretjim Domžalam. Kar je lahko tudi opozorilo za četrte Celjane.

Verjetni postavi – Gorica: Sorčan, M. Kavčič, Lipušček, Celcer, Tomiček, Grudina, Hodžić, Kolenc, Velikonja, Osuji, Filipović. Celje: Jurhar, Travner, Zaletel, Stojinović, Brecl, Benedičič, Lotrič, Cvek, Pungaršek, D. Štraus, Vizinger. Naš namig: 0.

Mura – Maribornedelja ob 16. uri, sodnik: Jug

Ko je najbolj štelo, je Maribor našel rešitev za Muro. Sicer je na petih letošnjih tekmah le enkrat zmagal, toda v pokalu je to zadoščalo. Fazanerija je črno-belim vseeno zaploskala, toda pokazalo se je, kako zelo si Murska Sobota želi Evrope. Zdaj je Muri ostala le še pot skozi prvenstvo in boj za četrto mesto.

Darko Milanič je s postavo, ki je znala zadržati žogo, prvič letos taktično ukanil Anteja Šimundžo. Prej je bilo praviloma obratno. »Zadeli smo z idejo,« zadovoljstva ni mogel skriti Darko Milanič, ki ne poudarja zaman, da za uspeh potrebuje širok kader. Prej Dino Hotić, zdaj Dare Vršič. Šele ko je Maribor poskusil z nižjimi in hitrejšimi igralci (Hotić, Mlakar, Zahović), se je odprl prostor, da je Aleksandar Boškovič, že zdaj ustrezna zamenjava za Špira Peričića, zabil za več kot le častni izpad.

»Mi je bil pa karakter fantov izredno všeč,« je pozitivne plati tudi za nedeljo iskal Ante Šimundža. Kar je Mura lahko Mariboru počela jeseni v celih fazah, je zdaj prišlo redkeje, šele proti koncu. Premalo so iskali prostor, igrali preveč nazaj, to je ugotovitev, ki jo lahko unovči Šimundža. »Tudi tekma v nedeljo bo zelo zahtevna, saj nas znova čaka dobro, resno moštvo, ki mu med igro ne smeš pustiti prav ničesar, saj lahko gre hitro kaj narobe,« znova opozarja tudi Milanič.

Verjetni postavi – Mura: Obradović, Kous, Boškovič, Maruško, Šturm, Lorbek, Čerimagić, Kouter, Bobičanec, Šušnjara, Sirk. Maribor: Pirić, Milec, Rajčević, Ivković, Viler, Dervišević, Vrhovec, Cretu, Mešanović, Zahović, Mlakar. Naš namig: 0.

Olimpija – Krškonedelja ob 18. uri, sodnik: Vinčić

Olimpija bo jutri sklenila serijo štirih zaporednih tekem na domačem igrišču. Odkar je na klop sedel trener Safet Hadžić, so Ljubljančani na vsaki tekmi učinkovitejši in v zmagovitem nizu, ki ga želijo jutri podaljšati na štiri zmage. Aluminiju so v prvenstvu zabili dva gola, Gorici tri in Aluminiju v pokalu štiri. Če bodo nadaljevali v takšnem ritmu, bi morali zadnjemu Krškemu nasuti pet zadetkov. »Težko je igrati proti ekipi, ki se bori obstanek. Čaka nas izjemno težka tekma,« je kar malce zaskrbljen Safet Hadžić. Čeprav je Olimpija trdno na drugem mestu, se ne bo pripravljala le na finale slovenskega pokala 30. maja v Celju z večnim tekmecem Mariborom. Hadžić poudarja, da je zanj pomembna vsaka tekma in na vsaki želijo osvojiti tri točke. »Želimo postati ekipa, ki bo vseh 90 minut kontrolirala tekmo ter z igro in goli vrnila gledalce v Stožice,« si želi Hadžić, ki Olimpijo vodi spretno in z veliko občutka za rotacije igralcev ter razporejanje vlog. Obramba postaja trdnejša, zvezna vrsta je izjemno razigrana, v hierarhiji pa je 50-letni Ljubljančan na prvo mesto postavil Roka Kronavetra, ki mu zaupanje vrača z goli in inteligentnim vodenjem igre. Krško je tekmec po meri, da se Kronaveter poda v lov za strelca lige, saj za vodilnim Rudijem Vancašem Požegom (14 golov) zaostaja le zadetek.

Verjetni postavi – Olimpija: Vidmar, Boakye, Bagnack, Maksimenko, Jurčević, Tomić, Brkić, Kronaveter, Suljić, Savić, Kidrič. Krško: Frelih, Štefulj, Ilić, Cetina, Volarič, Perić, Da Silva, Kordić, Jandrek, Vukušić, Volaš. Naš namig: 1.