Sanchezov predlog, naj položaj zasede Iceta, ki je v dobrih odnosih z borci na neodvisnost Katalonije, naj bi bil gesta dobre volje. A katalonski parlament je imenovanje Icete za predsednika zgornjega doma španskega parlamenta danes zavrnil s 65 glasovi proti 25 in 39 vzdržanimi. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP se je prvič zgodilo, da katalonski parlament ni potrdil premierjevega predloga za predsednika senata.

Poslanec v katalonskem parlamentu Iceta že dlje časa poziva, da bi v Španiji vzpostavili federalno ureditev, da bi tako ugodili zahtevam Katalonije po večji avtonomiji. Večkrat je tudi pozval k dialogu za rešitev krize zaradi prizadevanj Katalonije za neodvisnost.

Borci za neodvisnost njegovemu imenovanju za predsednika španskega senata nasprotujejo, ker je po referendumu o neodvisnosti Katalonije leta 2017 podprl začasno suspendiranje katalonskih regionalnih oblasti. Očitajo mu tudi, da ni pokazal zadosti sočutja do katalonskih voditeljev, ki jim grozijo dolge zaporne kazni. Konservativci, ki nasprotujejo neodvisnosti Katalonije, so se današnjega glasovanja vzdržali, ker je Iceta po njihovem preveč popustljiv do borcev za neodvisnost.