»Začeli smo izvajati letalske napade na položaje hutijskih upornikov, tudi v Sani,« je sporočila koalicija, ki jo vodi Savdska Arabija.

Uporniški Hutiji so prek svoje televizije Al Masirah sporočili, da je koalicija izvedla šest napadov v okrožju Arhab v provinci Sana. Sledilo je več napadov, tudi na prestolnico Sana, so navedli.

Ena od prič je za AFP dejala, da so se napadi začeli ob 8. uri po lokalnem času (7. uri po srednjeevropskem). »Bili so številni napadi,« je povedal.

Hutiji so v torek z droni napadli dve naftni črpalni postaji blizu savdske prestolnice Rijad. Uporniki so sporočili, da so ti napadi pomenili odgovor na savdske zločine.

Savdski naftni gigant Aramco je moral zaradi napada z droni ustaviti črpanje nafte na enem svojih glavnih naftovodov. Gre za naftovod Vzhod-Zahod, ki povezuje z nafto bogato savdsko Vzhodno provinco z Rdečim morjem. Naftovod je dolg 1200 kilometrov, po njem pa surovo nafto dobavljajo iz omenjene province do pristanišča Janbu ob Rdečem morju. Dnevno se po njem steče najmanj pet milijonov sodov nafte.

Savdska vlada je v sredo pozvala k »napadom na teroristične skupine, ki izvajajo tovrstna dejanja sabotaže, vključno s hutijskimi milicami v Jemnu, ki jih podpira Iran«. Tudi ključni zaveznik Rijada, Združeni arabski emirati, so napovedali »ostro maščevanje«.

Rijad od leta 2015 vojaško posreduje v konfliktu v sosednjem Jemnu na strani vlade proti uporniškim Hutijem.