Vojaški generali in voditelji protestov naj bi v sredo sprejeli odločitev o vzpostavitvi novega telesa, ki naj bi vodil Sudan tri leta. To je najtežje vprašanje v pogajanjih o vzpostavitvi civilnih oblasti po odstavitvi dolgoletnega avtokratskega voditelja Omarja al Baširja minuli mesec.

Vendar je vodja hunte general Abdel Fatah al Burhan zaradi izbruha nasilja v Kartumu za 72 ur prekinil pogajanja. V streljanju pred vojaškim kompleksom v prestolnici, kjer vztrajajo protestniki, je bilo ranjenih osem ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

General je pustil odprta vrata za nadaljevanje pogajanj, vendar je od protestnikov zahteval, naj umaknejo cestne blokade, odprejo mostove in železniške povezave ter prenehajo izzivati varnostne sile. Po njegovih trditvah so med demonstranti »oboroženi elementi, ki streljajo na varnostne sile«.

Prekinitev pogajanj je potrdil tudi protestni tabor. »Od nas so zahtevali odstranitev barikad v delih prestolnice,« je povedal tiskovni predstavnik gibanja Zavezništvo za svobodo in spremembe Rašid al Sajid.

Protestniki poskušajo s cestnimi blokadami na glavnih prometnicah v Kartumu prisiliti generale, da predajo oblast civilni upravi. Hunta želi, da se protestniki omejijo na območje v središču Kartuma, kjer že več tednov tabori na tisoče ljudi, ki zahtevajo vzpostavitev civilnih oblasti.

Protestno gibanje je demonstrante pozvalo, naj upoštevajo ukaz, in nekaj cestnih blokad je bilo umaknjenih, poroča AFP.