Podrobnosti srečanja generalnih direktorjev obeh policij bodo po napovedih znane v petek po pogovorih.

Cerar je skupne policijske patrulje ob italijansko-slovenski meji italijanskemu kolegu Enzu Moaveru Milanesiju predlagal za učinkovito preprečevanje nezakonitih prehodov meje. S tem bi po njegovih besedah italijanski strani zelo jasno pokazali, da si želijo krepiti zaupanje.

Notranji nadzor v schengnu je za Slovenijo nesprejemljiv, saj ubija duh schengna, evropsko povezljivost, notranji trg in štiri svoboščine, zato si je treba prizadevati, da vprašanji varnosti in migracij naslavljamo skupaj, tako da nadzor na notranjih mejah ne bo potreben, je v ponedeljek v Bruslju pojasnil minister Cerar.

Zunanji minister je v sredo na seji parlamentarnega odbora za zunanjo politiko povedal, da sta se glede skupnih patrulj uskladila tudi z notranjim ministrom Boštjanom Poklukarjem, ki je že pisal italijanskemu kolegu Matteu Salviniju in mu predlagal operativno sodelovanje na ravni policij. »Zadeve se premikajo hitro. To je zelo pomembno, da zagotovimo čim bolj uspešno sodelovanje,« je poudaril Cerar.

Cerar se zavzema za čimprejšnjo vzpostavitev skupnih patrulj, saj da je treba čim prej zajeziti nezakonite prehode meje in dati zelo jasen znak kriminalcem, ki nezakonite tokove spodbujajo, da mislijo resno. Kdaj točno bodo lahko vzpostavili skupne patrulje, še ni znano.