Nihče izmed kandidatov za direktorja NPU ni prepričal generalne direktorice policije Tatjane Bobnar, tako da na čelu NPU do nadaljnjega ostaja vršilec dolžnosti direktorja NPU Darko Majhenič, ki se mu je z novim letom iztekel mandat, bil pa je tudi eden izmed kandidatov za novi mandat vodenja »slovenskega FBI«.

Na razpis za direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), ki se ukvarja s preiskovanjem najtežjih oblik gospodarskega in organiziranega kriminala, je prispelo pet prijav, po naših neuradnih informacijah pa so se na razpis poleg Majheniča prijavili še vodja sektorja za gospodarsko kriminaliteto na generalni policijski upravi Dušan Florjančič, višji kriminalistični inšpektor preiskovalec NPU Mitja Gregorc, namestnik predsednika komisije za preprečevanje korupcije Igor Lamberger in nekdanji analitik in krajši čas celo vodja operative pri Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova) Aleš Hohnjec.

V ožji izbor trije kandidati

Komisija uradniškega sveta je najprej preverila izpolnjevanje formalnih pogojev in se s kandidati pogovorila, nato pa je Bobnarjevi v imenovanje predlagala tri kandidate, ki so bili ocenjeni kot primerni. Po naših neuradnih informacijah naj bi Bobnarjeva na mizo dobila izbiro med Majheničem, Florjančičem in Lambergerjem. Na koncu se ni odločila za nobenega izmed treh kandidatov, pri katerih naj bi po nekaterih informacijah pogrešila dovolj veliko motiviranost in energijo.

Iskanje direktorja NPU bo tako treba nadaljevati, Majhenič pa ostaja vršilec dolžnosti. To je postal z novim letom, ko se mu je iztekel mandat, kot vršilec dolžnosti pa je bil imenovan do imenovanja direktorja s polnim mandatom, a največ za šest mesecev.

Za glavna favorita sta sicer veljala Florjančič in Majhenič.

Imenovala drugega namestnika

Glede na to, da je zavrnila vse kandidate, so se pojavila tudi ugibanja, ali ima Bobnarjeva morda že v mislih koga konkretnega. Viri blizu Bobnarjeve so nam takšen scenarij zanikali, je pa res, da je bil natečaj za direktorja NPU razpisan, še preden je Bobnarjeva postala generalna direktorica policije s polnim mandatom (tedaj je bila le vršilka dolžnosti).

Če Bobnarjeva tokrat ni izbrala nobenega izmed kandidatov za direktorja NPU, pa je pred kratkim izbrala svojega drugega namestnika. Funkcijo je prevzel Tomaž Pečjak, dosedanji vodja službe generalnega direktorja policije, ki se je pridružil Jožetu Senici.