Druga priložnost za petnajsti naslov. Te Maribor ni zapravil. Na sončno, toplo soboto se na derbiju (klavrno) ni izšlo. Mrzla in deževna, skoraj mučna je bila sreda v Celju. In Maribor je bil v zaostanku, grofje so se odkrito borili za četrto mesto. Ko je Maribor opustil svoj sistem, igral, kot je znal jeseni, je prišel do naslova. V desetih minutah. Z glavo sta zadela Jasmin Mešanović in Jan Mlakar, od daleč še Dino Hotić. Zadoščalo je. Da sta si skandiranje viol zaslužila tako Zlatko Zahović kot Darko Milanič.

Milaniču uspele menjave

Celje je uvodoma storilo, kar je še jeseni znal Maribor. Iz prve akcije so domači zgodaj zadeli, ko je Mitja Lotrič pomeril, nogo pa je iztegnil Dario Vizinger. Nepazljivost Aleksandra Rajčevića je znova potrdila, da je Maribor (p)ostal ranljivo moštvo. Vizingerjev osmi gol v prvenstvu je bil osmi prejeti gol na zadnjih petih tekmah, na katerih Kenan Pirić ni ohranil mreže nedotaknjene.

Dolgo je Maribor znova igral zakrčeno, brez domiselnosti v sredini in prebliskov po bokih. Ni igral, kot se spodobi, kar je napovedal Milanič. Vsekakor ne v prvem polčasu. Toda ko je mariborski trener opustil in zavrgel rigidni sistem, vključil Dina Hotića in Jana Mlakarja ter iz igre vzel prvega podajalca lige Amirja Derviševića in prvega klubskega strelca sezone Luke Zahovića, je Mariboru dokončno uspelo. Kolektivno, po bokih, povezano. Martin Milec je našel formo, izkazal se je s prodori in podajami, Mešanović, Mlakar in Hotić pa strelsko formo. Maribor je naslov proslavil z navijači tako za golom kot na glavni tribuni, Celjani pa so s porazom zdaj točko za Muro, s katero se bodo še borili za četrto, evropsko mesto.

Olimpija nebogljena kot Maribor v soboto

»Visok poraz smo doživeli, ker je bilo vse popolnoma drugače kot v Mariboru. Fantje niso bili pravi, niso bili agresivni. Po mariborski zmagi so šli v tekmo malo podcenjevalno. Zaslužena zmaga Domžal,« je trener Olimpije Safet Hadžić pojasnil katastrofo Ljubljančanov v derbiju Ljubljanske kotline z izjemno motivirani Domžalčani. V prvem polčasu je bila Olimpija videti tako nebogljeno kot Maribor v soboto na Ljudskem vrtu. Ljubljančani so bili tako nenevarni za domžalski gol, da se je golob, ki je priletel na igrišče, večino prvega polčasa mirno sprehajal v domžalskem kazenskem prostoru in se prehranjeval.

Ljubljančani brez Tomića, ki še vedno nima urejenega zdravniškega pregleda, in klasičnega napadalca v začetni enajsterici so bili nenevarni. »Začel sem brez napadalca, ker je zaradi majhnega izbora treba čuvati igralce za finale pokala,« je pojasnil Hadžić. Ljubljanska obramba je delala začetniške napake, nekateri vezisti (Savić, Suljić…) so čuvali svoje noge za poletni prestop in Olimpija je začela igrati šele po zaostanku 0:3. Kronaveter se je z golom utrdil na vrhu lestvice strelcev, Suljić pa zapravil priložnost za znižanje na 2:3, da bi tekmo naredil negotovo.

»Popolna tekma z naše strani, saj smo prikazali všečno in agresivno igro. Bili smo zelo kompaktni v fazi obrambe in izredni v iznosu žoge, kar nam je dalo samozavest za vse druge stvari. Ni mala stvar dati štiri gole v Ljubljani. Razen med 60. in 75. minuto je bilo vse na zelo visoki ravni. Najbolj veseli kontinuiteta dobrih iger v spomladanskem delu, kar je dobra osnova, da bi poleti čim dlje igrali v Evropi,« je povedal trener Domžal Simon Rožman po tekmi, na kateri je medijski del domžalske odprave na tribuni za novinarje vsak gol v slogu navijačev proslavil s huronskim kričanjem in skakanjem.

Nogometaši Triglava pa so vse bližje neposrednemu obstanku v prvi ligi Telekom Slovenije. V tekmi ekip z dna prvenstvene lestvice so zlahka premagali nerazpoložene in očitno nemotivirane goste iz Krškega.