Pred zadnjimi štirimi krogi državnega prvenstva je glavno vprašanje, kdaj bo Maribor potrdil 15. naslov državnega prvaka, za katerega potrebuje še pet točk. Vijoličaste danes čaka zahtevna preizkušnja na štajerskem derbiju proti Celju, ki z Muro bije boj za evropsko četrto mesto. Mariborčani se iz dneva v dan zapletajo v nove težave in s tem kažejo svoj pravi obraz. Po porazu z Olimpijo, ki jih je kljub zdesetkani zasedbi povozila sredi Ljudskega vrta, kjer so že hladili šampanjec za uradno potrditev vrnitve naslova prvaka na Štajersko, so priredili še eno povsem ponesrečeno tiskovno konferenco za preusmerjanje pozornosti. Na njej sta skušala predsednik Drago Cotar in direktor Bojan Ban obsoditi vrženo baklo proti športnemu direktorju Zlatku Zahoviću in trenerju Darku Milaniču. A sta se s svojimi odgovori zapletla zaradi dvojnih meril, ker se nista hotela zameriti Violam. Ko je Dervišević prejel klofuto in je bil s pivom polit Mandarić, ni bilo tiskovne konference.

Gorica – Rudar 1:2 (0:2)

V klasičnem derbiju za obstanek, ki je bil na trenutke zelo živčen, je bila Gorica neučinkovita ter brez prave ideje in koncepta, Rudar pa učinkovit v prvem polčasu, medtem ko mu je v finišu tekme znova zmanjkovalo moči. Velenjčani so si s četrto zmago na zadnjih petih tekmah zagotovili obstanek v ligi. Gorica je po tretjem zaporednem porazu v vse večjih težavah.

Triglav – Krško danes ob 14.50, sodnik: Mertik

Čeprav Triglav gosti odpisano Krško, je v tej tekmi veliko pasti za gostitelje. Gorenjci ne blestijo na domačem igrišču, medtem ko Krško veliko bolje igra v gosteh. Obramba Triglava je vse slabša, saj je na zadnjih dveh tekmah prejela sedem golov, potem ko se je poškodoval prvi vratar Jalen Arko in ga je zamenjal Dejan Curanović. »Ekipa bo storila vse, da se izogne dodatnim kvalifikacijam za obstanek v ligi,« napoveduje trener Triglava Dejan Dončić. Krčani se po štirih sezonah poslavljajo od prve lige. Prve tri sezone so bili vzor, kako novinec v ligi postane stabilen prvoligaš. V zadnji so vzorčni primer napak, ko so se namesto na domače slovenske fante s pripadnostjo lokalnemu okolju naslonili na tujsko legijo.

Verjetni postavi – Triglav: Curanović, Arh Česen, Karamatić, Bojić, E. Kryeziu, Mlakar, Mertelj, Rogelj, Tijanić, Žurga, Majcen. Krško: Frelih, Štefulj, Kordić, Ilić, Cetina, Kovačič, Sokler, Ogrinec, Volarič, Volaš, Vukušić. Naš namig: 1.

Olimpija – Domžale danes ob 16.55, sodnik: Perić

Derbiji Ljubljanske kotline so bili vselej spektakularni, bojeviti in polni čustev. Domžalčani so že po tradiciji med vsemi prvoligaškimi tekmeci najbolj motivirani prav proti Olimpiji. Na lokalnih derbijih v Stožicah se celo bolje počutijo kot na domačem stadionu ob Kamniški Bistrici. Olimpija je pred izzivom, da z dobro igro in zmago potrdi uspeh iz Ljudskega vrta, kjer je pokazala, da lahko zmaguje tudi s slovenskimi fanti: Vidmar, Andrejašič, Valenčič, Kadrić, Kronaveter… Trener Safet Hadžić je postal ljubljenec navijačev, ker igra všečen nogomet, ki je tudi selektiven. V njem za razliko od Maribora, ki stavi zgolj na rezultat, pridejo do izraza najboljši po tehničnem znanju, hitrosti in nogometni inteligenci, da postanejo zanimivi za prodajo v tujino, saj je zaslužek tisto, kar najbolj zanima Mandarića. Trener Domžal Simon Rožman že uigrava zasedbo za kvalifikacije za evropsko ligo, ki je njihovo izložbeno okno za polnjenje proračuna s prodajo igralcev. »Nova tekma, nov odličen nasprotnik in nova priložnost za dokazovanje. Vselej je užitek igrati v Stožicah, kjer nas čaka zelo motiviran tekmec, ki je v zadnjem krogu prikazal svojo moč. Morali bomo biti zelo zbrani v obrambi in ob prekinitvah, hkrati pa bo treba za morebiten uspeh izkoristiti vsako najmanjšo priložnost. Ljubljančani so favoriti,« pravi branilec Domžal Grega Sikošek.

Verjetni postavi – Olimpija: Vidmar, Andrejašič, Bagnack, Maksimenko, Štiglec, Putinčanin, Tomić, Savić, Suljić, Kronaveter, Kadrić. Domžale: Santini, Sikošek, Klemenčič, Dobrovoljc, Rom, Vetrih, Mujan, Gnezda Čerin, Ibričić, Vuk, Nicholson. Naš namig: 0.

Aluminij – Mura danes ob 19. uri, sodnik: Jug

Dvoboj klubov, ki sta želela obstati v ligi, se pa še vedno borita za Evropo. Mura je »obstala« v ligi, ko je suvereno ugnala Krško (3:0), Aluminij pa je po zaslugi jeseni z nogo in pol iz dodatnih kvalifikacij. Ante Šimundža zdaj odgovarja, da bodo šli Prekmurci po čim več, kar ne preseneča, glede na to, da je sam podaljšal pogodbo za dve leti in ga v Fazaneriji zanima dolgoročna zgodba. Ni nezanemarljivo, da so Prekmurci dobili prav vse tri obračune, zmagali so tudi v »šumi«, kar je letos uspelo le Mariboru in Domžalam. Trenerja Aluminija Oliverja Bogatinova skrbi napad: dva gola na zadnjih šestih tekmah sta (pre)malo. Verjetni postavi – Aluminij: Janžekovič, Amuzie, Kontek, Martinović, Krajnc, Čermak, Muminović, Petrović, Leko, Matjašič, Štor. Mura: Šafarić, Kous, Maruško, Bošković, Šturm, Lorbek, Kozar, Kouter, Karničnik, Bobičanec, Sirk. Naš namig: 2.

Celje – Maribor danes ob 20.15, sodnik: Kajtazović

Še dobro, da pride nova, druga priložnost za Maribor že danes. Tako vsaj zagotavlja Darko Milanič, ki bo imel sicer pravi popravni izpit po klavrnem derbiju v finalu pokala v Celju. Prav tam lahko Maribor, če Olimpija ne premaga Domžal, potrdi glavno lovoriko, petnajsti naslov prvaka. So analizirali, zakaj ga niso osvojili v soboto? »Preveč stvari je šlo narobe, da bi bilo kaj razmišljati. Gledamo naprej. Gremo naredit, kot se spodobi.« Pri igralcih je to zaznal na treningih. »Športnikom ni vseeno, ko se to zgodi. Imamo srečo, da se lahko situacija hitro popravi.« Ni ravno praksa, da bi Milanič potrjeval, ali bo v moštvu (vrača se Alexandru Cretu po kazni) prišlo do sprememb. Tokrat je. Zaveda se tudi, da bo pred začetkom tekme njegovo moštvo poznalo rezultat v Stožicah. »Ugibanja in matematika sta prisotna, saj smo ljudje. Bomo videli, priprav pa to ne bo spremenilo prav nič. Pričakujem, da bodo več kot dobri.« Saj bodo tudi morali biti: Celje je, ocenjuje Milanič, izredno dinamično.

Dušan Kosič je dobil potrdilo, ki ga je iskal. Celje lahko zmaga tudi brez (poškodovanega) Rudija Požega Vancaša. Kar je bil res slab dan v Novi Gorici (4:0), so popravili v Kranju (0:3). Ko imajo grofje slab dan, imajo res slabega, in najslabšega so imeli, ko je prav tako po domačem porazu z Olimpijo jeseni prišel Maribor in sprožil petardo.

Verjetni postavi – Celje: Jurhar, Vidmajer, Pungaršek, Brecl, Travner, Cvek, D. Štraus, Pišek, Vizinger, Kerin, Zaletel. Maribor: Pirić, Milec, Rajčević, Ivković, Kolmanič, Pihler, Vrhovec, Hotić, Mešanović, Zahović, Mlakar. Naš namig: 0.