Številnim slovenskim športnim panogam, ki so se v svojih vrstah okrepili z naturaliziranimi športniki, se je pridružil tudi tenis. Prejšnji teden so s Teniške zveze Slovenije sporočili, da je postal član reprezentance Davisovega pokala Tomas Lipovšek Puches. Argentinec slovenskih korenin je specialist za igro dvojic. Praksa drugih športnih panog je bila, da so se okrepili s športniki, ki so prinašali kolajne na velikih tekmovanjih, ali skrbeli za večjo prepoznavnost. Novopečeni Slovenec na svetovni lestvici med posamezniki zaseda 538. mesto, med dvojicami pa 271. Po uspehih in prepoznavnosti se ne more primerjati z najodmevnejšimi naturaliziranimi Slovenci, kakšni so bili atletinji Merlene Ottey in Britta Bilač, košarkar Anthony Randolph in hokejist Stanley Reddick.

Kdo je Tomas Lipovšek Puches? Rodil se je 17. aprila 1993 v Argentini. Z nagradami je v teniški karieri zaslužil dobrih 100 tisoč evrov. Največji uspeh je dosegel pred tremi leti na turnirju svetovnega izziva v Campinasu v Braziliji, kjer je s partnerjem Federicom Corio osvojil turnir med dvojicami. Njegov oče je Slovenec, mama Hrvatica. Slovensko ne govori, razume pa hrvaški jezik. Da si je želel zaigrati za slovensko reprezentanco, nam je potrdil direktor teniške zveze Gregor Krušič: »V času, ko je bil selektor Blaž Trupej, je prišlo do pogovorov, a nikoli uradnega, saj je imela tedaj slovenska reprezentanca dobra igralca med dvojicami Grego Žemljo in Blaža Kavčiča.«

Tomas Lipovšek Puches je lani tekmoval na portoroškem teniškem turnirju, ki velja za največjega v Sloveniji. Še pred avgustovskim turnirjem je prek spletnega omrežja navezal stik s slovenskim selektorjem reprezentance Davisovega pokala Miho Mlakarjem. »Tomas je pokazal zanimanje. V Portorožu smo se z njim usedli predstavniki Teniške zveze Slovenije ter se dogovorili o nadaljnjih postopkih. Ker na športni poti nikoli ni igral za Argentino in ker je njegov oče slovenskih korenin, nismo pričakovali resnejših zapletov pri pridobitvi slovenskega državljanstva,« je lanske začetke pogovorov pojasnil Miha Mlakar.

»V slovenski reprezentanci Davisovega pokala prva igralca ostajata Aljaž Bedene in Blaž Rola. Če bosta oba nastopila septembra v Egiptu, za kar si bom prizadeval v okviru svojih zmožnosti, bomo sestavili taktiko na podlagi njunih iger. Med posamezniki je tretji slovenski igralec Nik Razboršek, ki nam je lani priigral odločilno zmago v Portorožu proti Turčiji. Tomas Lipovšek Puches bo lahko kandidiral za mesto tudi med posamezniki, sicer pa bomo nanj bolj računali med dvojicami. Dvoboji v Davisovem pokalu so namreč zelo naporni, zato je pomembno kakšnega igralca pred tekmami posameznikov malce odpočiti,« Mlakar pojasnjuje status novega Slovenca. Mimogrede, trenutno še ni jasno, na kateri podlagi bo septembra igrala slovenska reprezentanca v Egiptu.

Krušič je dodal, da slovenska reprezentanca v Davisovem pokalu trenutno nima specialista za igro dvojic, saj se Bedene, Rola in Razboršek posvečajo dvobojem posameznikov. »Tomas Lipovšek Puches ni med najbolj uspešnimi igralci dvojic na svetu, je pa uspešnejši od najboljših Slovencev, zato nam lahko njegovo znanje koristi,« sklene Krušič.