Vrtni lončki iz starega graha, sveče iz odpadnega jedilnega olja, stoli iz recikliranega filca – to je nekaj primerov uporabe odpadkov, ostankov in stranskih produktov, iz katerih slovenska podjetja in organizacije ustvarjajo novo uporabnost. Uveljavlja se tudi recikliranje zavrženih materialov v nove izdelke, pri katerem iz ostankov in odpadnih materialov nastajajo novi materiali in kakovostni izdelki. Eden zanimivejših so zagotovo balerinke, ki jih izdelujejo v društvu Destilator. Njihov cilj je v družbo vnašati navdihujoče ideje in praktične rešitve s področja trajnostnega bivanja in proizvodnje. 

»Vsi naši izdelki so skrbno načrtovani po strogih etičnih in ekoloških načelih,« pravi Maja Modrijan, vodja društva. »Oblikovanje in proizvodnja sta slovenska, prav tako so lokalno zbrani odpadni materiali, ki jih predelujemo.« Balerinke proizvajajo iz starih hlač in drugih odpadnih tekstilij. Izdelujejo tudi denarnice in mape iz reklamnih panojev, iz kartonastih jajčnih škatel pa ročno izdelujejo papir in izdelke iz njega. »Vodilo pri vseh izdelkih je selektiven izbor materialov in tehnološka zasnova, ki daje poudarek uporabnosti, vzdržljivosti in visoki kakovosti,« pravi Modrijanova, ki izdelke oblikuje in večinoma tudi izdeluje.

Prvič je balerinke izdelala pred desetimi leti, eksperimentalno, iz čiste radovednosti, brez čevljarskega znanja in zgolj za lastno uporabo. »Ko sem jih nosila, sem dobila veliko vzpodbud in pred dvema letoma in pol sem se odločila, da jih naredim še za druge,« pravi oblikovalka. Zdaj nastajajo v sodelovanju s čevljarskim podjetjem iz Tržiča, kjer se je Modrijanova ogromno naučila. »S prijateljico Hano, ki se ukvarja z videoprodukcijo, sva pred kratkim preživeli dan v proizvodnji. Zdi se nama pomembno, da se dokumentira, koliko dela, različnih faz, strojev, orodja, materiala, znanja, pozornosti in navsezadnje predanosti številnih ljudi, ki so vključeni, je potrebno, da nastane tak kakovosten unikaten izdelek,« pravi Modrijanova. Balerinke destilator so tudi veganske. »Pri svojih čevljih si nisem želela uporabiti usnja, ne le zaradi etičnih zadržkov, ampak tudi zaradi vseh kemikalij, ki jih vsebuje,« doda oblikovalka. Še več, v njenih čevljih ni nobenih materialov živalskega izvora. »Izločim tudi tiste materiale, ki vsebujejo volno ali svilo. Seveda je z ekološkega vidika najbolj smiselno, da se daje nov namen vsem obstoječim materialom, a je odpadkov (žal) toliko, da zlahka naredim selekcijo.«

Z lokalno tradicijo navdihnjeni novi izdelki

Recikliranje zavrženih materialov v nove izdelke in krožno gospodarstvo sta neločljivo vneseni v izdelke Destilatorja. Podplati balerink so narejeni v tržiškem podjetju, kjer v proizvodnji podplatov iz vulkanizirane gume nastanejo obreznine, ki jih sicer zavržejo. »Za moje balerinke jih zmeljejo in vrnejo v obtok. Ta delno reciklirana guma je še vedno vzdržljiva in gibljiva,« meni Modrijanova.

Destilator ponuja podjetjem tudi izdelavo poslovnih in promocijskih daril po meri, najraje narejenih iz njihovega odpadnega materiala.

To je sicer zelo ustvarjalno delo, a zahteva čas za individualni razvoj glede na specifične želje naročnika in odpadek, ki se pri njih ustvarja, je povedala oblikovalka. »V sodelovanju s službo Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko sem naredila pisemske mape iz odpadnega reklamnega platna. Uporabljajo se lahko kot pisarniške, poslovne in šolske mape ali pa namesto promocijskih torb, v katerih se na konferencah deli tiskovine.« Modrijanova upa, da se bo zanimanje za takšno sodelovanje povečevalo. »Če ne zaradi lastnih iskrenih vrednot, pa zaradi kredibilnosti,« pravi. »Težko je namreč verjeti in zaupati podjetju, ki se predstavlja kot ekološko in družbeno odgovorno, hkrati pa svoje zelene slogane v velikih nakladah tiska na uvožene plastične izdelke nizke kakovosti, verjetno narejene v nehumanih delovnih razmerah. S sodelovanjem želim podjetjem pomagati, da postanejo v resnici bolj trajnostna.«

Čeprav je Maja Modrijan v več kot 15 letih reciklažnega oblikovanja usvojila veliko tehnik in si nabrala izkušnje s kopico materialov ter se rada loti tudi predelave pohištva in opreme prostora, se želi zdaj osredotočiti na čevlje. »Želim si, da projekt zaživi na višji ravni, in tega ni mogoče doseči, če delam preveč razpršeno,« je prepričana.

Kot neprofitna organizacija vlaga Destilator celoten dobiček v nadaljnji razvoj društva in projekte s pozitivnim družbenim učinkom. Modrijanova trenutno v notranjsko-primorski regiji vodi projekt Zgodbe rok in krajev. »Gre za kombinacijo rokodelstva in oblikovanja, poudarek pa je na procesu razvoja novih izdelkov, ki nastajajo z navdihom v zgodbah iz lokalnih krajev. Ravnokar gostujemo z razstavo v Rokodelskem centru Škofja Loka.« Turnejo z balerinkami bo po Ljubljani nadaljevala na sejmu FeschMarkt v Gradcu.