Za območje Prijedora na skrajnem severozahodu BiH so razglasili prvo stopnjo nevarnosti, je danes poročal Radio Sarajevo.

Kot so dodali, so poplavljeni številni objekti v šestih vaseh v okolici Prijedora. Pristojne službe in prebivalci postavljajo dodatne vreče s peskom, da bi zaščiti premoženje, rešujejo tudi živino.

S poplavami se soočajo tudi prebivalci na območju Bosanskega Novega, kjer je voda vdrla v približno deset objektov. Na cesti med Prijedorom in Bosanskim Novim so se zaradi deževja sprožili zemeljski plazovi.

Medtem zaradi obilnega dežja poplave grozijo tudi osrednji BiH. Pri mestu Zavidovići je reka Krivaja poplavila nekaj stanovanjskih objektov, pri Žepčah pa je delno poplavila cesto, ki povezuje mesto s Sarajevom in Bosanskim Brodom, je poročala hrvaška tiskovna agencija, Hina. Dodaja, da je Žepče utrpelo veliko škodo maja 2014, ko so BiH zajele obsežne poplave.

Reka Bosna grozi z izlitjem v občini Usora, posebni protipoplavni ukrepi pa so razglašeni za Sanski Most, ki ga ogroža reka Sana, medtem ko reka Vrbanja nevarno raste na območju Kotor Varoša. Na območju Banjaluke so v reko Vrbas izpustili večjo količino vode iz akumulacijskega jezera Bočac, da bi se izognili nevarnosti novega vodnega vala, ki ga pričakujejo v naslednjih dveh dneh.

Oblasti v BiH so prejšnji teden opozorile, da do 16. maja obstaja nevarnost poplavljanja rek Une, Sane in Bosne zaradi napovedanih obilnih padavin. Vsem službam za zaščito in reševanje so naložili, naj bodo v polni pripravnosti.