Omenjeni odbor je pristojen za pripravo volitev predsednika stranke. Kot je pojasnil Brady, je odbor Mayevi dal čas do srede, da mu pojasni svoje načrte o prihodnosti. Po njegovem mnenju Mayeva pri določitvi datuma okleva zaradi morebitnega vpliva na prihodnja parlamentarna glasovanja o načinu izstopa Velike Britanije iz Evropske unije.

Položaj Mayeve je načet vse od minulih parlamentarnih volitev, poleti 2017. Konservativci pod vodstvom premierke so izgubili večino v spodnjem domu britanskega parlamenta. Je pa Mayevi uspelo sestavi manjšinsko vlado s pomočjo severnoirske stranke demokratičnih unionistov (DUP).

Slednje se je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa izkazalo za usodno pri njenih prizadevanjih, da dobi večino v britanskem parlamentu za dogovor z EU o izstopu Združenega kraljestva iz povezave. Mayevi je to doslej spodletelo trikrat. Datum za brexit so medtem voditelji EU preložili na 31. oktober. Mayeva je v preteklosti že napovedala pripravljenost za odstop, če bo parlament potrdil dogovor, vendar pri tem ni navedla nobenega časovnega roka.

Britansko premierko je sicer težko prisiliti k odhodu. Po pravilih torijcev je moč glasovati o nezaupnici samo enkrat v 12 mesecih. Nazadnje je tovrstni poskus spodletel decembra lani.

Po oceni opazovalcev bi odhod Mayeve lahko pospešile skorajšnje volitve v Evropski parlament, ki bodo v Veliki Britaniji 23. maja in jih morajo na Otoku pripraviti kljub napovedanemu odhodu iz povezave. V javnomnenjskih