Današnji torek je bil nenavaden dan za britanske medije. Od jutra do večera so napovedovali dva z brexitom povezana dogodka: srečanje Mayeve s predsednikom Odbora 1922 ter nadaljevanje pogajanj o brexitskem kompromisu med konservativno vlado in laburistično opozicijo. Medtem, ko novic o srečanju premierke z vplivnim odborom konservativcev niso dočakali, so popoldne le izvedeli, da se pogajanja o brexitskem kompromisu nadaljujejo.

Poleg tega so okoli petih popoldne v vladi potrdili, da bodo konec maja tako kot drugod v Evropski uniji tudi v domnevno odhajajoči Britaniji evropske volitve, ker je »ostalo premalo časa za ratifikacijo brexitskega sporazuma«, ki, mimogrede, ni še niti na obzorju, medtem ko je brexit uradno prestavljen na konec oktobra.

Raziskave javnega mnenja kažejo, da se na evropskih volitvah v Britaniji obeta zmaga najbolj evrofobne nove stranke evroposlanca Nigela Faragea, katere ime pove vse: Brexitska stranka. Laburistom napovedujejo drugo mesto. Tudi proevropski liberalni demokrati in Zeleni naj bi prehiteli vladajočo konservativno stranko.

Mayeva danes sama ni komentirala te novice, njen predstavnik pa je dejal, da premierka »globoko obžaluje to, da Britanija ni zapustila EU 29. marca, kot je bilo načrtovano, in da verjame, da je veliko ljudi zelo razočaranih, ker evropske volitve v Britaniji bodo«. To bodo najbolj nenavadne volitve v britanski zgodovini, katerih izid utegne pomembno vplivati na brexitski epilog, ki ga Mayeva zelo očitno ne bo dočakala kot premierka.

Povabilo, ki ga ni mogoče odkloniti

Veliko je odvisno od njenega za danes napovedanega srečanja s predsednikom Odbora 1922. Predsednik tega odbora sir Graham Brady je namreč premierko povabil na srečanje na štiri oči z namero, da bi ugotovil, kdaj natančno misli odstopiti. Njen odstop zahtevajo številni konservativni poslanci in velika večina članov konservativne stranke.

Na Downing streetu 10 so pred njunim srečanjem zaman zatrjevali, da gre za rutinsko srečanje, pritisk, naj Mayeva odstopi, se namreč povečuje iz dneva v dan. Predvsem zaradi napovedane obnovitve pogajanj o brexitskem kompromisu z opozicijskimi laburisti, ki med drugim zahtevajo stalno carinsko unijo z EU, ki se je brexitarji otepajo kot hudič križa. Večina laburističnih poslancev in velika večina članov laburistične stranke zahteva tudi nov referendum, na katerem bi Britanci izbrali med brexitskim kompromisom, odhodom brez sporazuma in ostajanjem v EU.

Mayeva naj bi bila, ker je decembra lani preživela glasovanje o nezaupnici na zasedanju Odbora 1922, vsaj eno leto varna pred novim glasovanjem, saj pravila določajo, da je o tem mogoče glasovati le enkrat na leto. Ker pa namerava ta odbor spremeniti pravila, politični zavezniki Mayeve grozijo s sodišči in pravno bitko.