Zlatega leva za najboljšo nacionalno predstavitev je mednarodna žirija bienala namenila Litvi, ki se predstavlja s projektom Sun & Sea (Marina) ali lirično opero za 13 glasov, ki jo podpisujejo umetnice Rugile Barzdziukaite, Vaiva Grainyte in Lina Lapelyte. Žirijo je instalacija, ki deluje kot plaža, obiskovalci pa dogajanje na njej spremljajo z višine, prepričal zaradi svojega eksperimentalnega duha. Kot še piše v utemeljitvi, instalacija predstavlja kritiko ležernosti današnjega sveta. Umetnice so se ob prevzemu nagrade iskreno zahvalile vsem, ki so postavitev omogočili, predvsem pa sodelujočim performerjem in pevcem.

Posebno omembo pa si je z nacionalno predstavitvijo prislužila Belgija s projektom Mondo Cane, ki ga podpisujeta Jos de Gruyter ter Harald Thys. Žirija je presodila, da postavitev, ki spominja na turistično ali antropološko izkušnjo, s svojim specifičnim humorjem predstavlja alternativen pogled na družbene odnose po vsej Evropi. Zlati lev za najboljše delo z osrednje razstave pod kuratorstvom Ralpha Rugoffa May You Live in Interesting Times je pripadel ameriškemu umetniku Arthurju Jafi za film The White Album, ki po utemeljitvi žirije spaja esej, poezijo in sliko ter nudi pomemben razmislek o rasni problematiki.

Srebrnega leva za najbolj obetavnega mladega umetnika, ki se predstavlja na osrednji razstavi, pa je prejela ciprska umetnica Haris Epaminonda, za svoje »skrbno konstruirane konstelacije podob, objektov, besedil, oblik in barv, ki so zgrajeni iz spominov, zgodovin in namišljenih povezav.« Posebni omembi bienala sta si prislužili še mehiška umetnica Teresa Margolles ter nigerijska umetnica Otobong Nkanga. Zlatega leva za življenjsko delo pa je, kot je že znano, prejel ameriški umetnik, performer, esejist in pesnik Jimmie Durham. Kot je dejal Rugoff, so Durhama nagradili za izjemne projekte v njegovi več kot 50-letni ustvarjalni poti, ki so hkrati kritični, zabavni in globoko humanistični. »Durham izumlja vselej nove, inteligentne in učinkovite načine, kako se zoperstaviti političnim in socialnim silnicam, ki prepredajo svet, v katerem živimo,« med drugim piše v utemeljitvi.

Mednarodno žirijo letošnjega bienala so sestavljali predsednica Stephanie Rosenthal ter člani Defne Ayas, Cristiana Collu, Sunjung Kim in Hamza Walker.

Slovenijo zastopa Marko Peljhan

Naslov letošnjega bienala May You Live in Interesting Times se nanaša na izmišljeno antično kitajsko prekletstvo, ki napoveduje nestanovitno obdobje, prepredeno s krizami in nemiri, podobno »zanimivemu času«, ki ga živimo. Bienala tokrat ne določa posebna tema, temveč generalni pristop k ustvarjanju umetnosti ter razumevanje družbe skozi umetnost, kar lahko vključuje tako užitek kot kritično misel. Za glavno razstavo je Rugoff izbral zgolj dela živečih umetnikov, saj so po njegovih pojasnilih za medije lahko le oni pristni pričevalci današnjega sveta.

Na osrednji razstavi na povabilo Rugoffa razstavlja 79 umetnikov in umetnic, še 90 pa jih svoja dela predstavlja po nacionalnih paviljonih. Slovenijo s projektom Here We Go Again...System 317 zastopa Marko Peljhan.

Bienale je na ogled do 24. novembra.