Trump je v sredo zvečer na zborovanju na Floridi izpostavil, da bo Peking »plačal« za svoje vedenje, če državama trgovinskega sporazuma ne bo uspelo doseči, poročajo tuje tiskovne agencije. Če ne bo sporazuma, potem po njegovih besedah ni nič slabega, če se Kitajski vzame več kot 100 milijard dolarjev letno.

»Pravkar sem napovedal, da bomo povišali carine na kitajsko blago in da od tega ne bomo odstopili, dokler Kitajska ne bo prenehala goljufati naših delavcev in krasti naših poslov. To se bo zgodilo, sicer ne bomo mogli poslovati z njo,« je bil oster.

»Jutri (v četrtek, op. a.) prihajajo in karkoli se bo zgodilo, ne skrbite, na koncu se bo vse dobro izšlo,« je še menil ameriški predsednik. »Ni nobenega pritiska. Saj veste, mi smo hranilnica, ki jo skušajo vsi oropati,« je še dejal.

V Pekingu so se na te grožnje že odzvali. Kot so opozorili, bodo v primeru zvišanja carin sprejeli protiukrepe. »Kitajska stran izraža globoko obžalovanje, da bo, če bodo ZDA zvišale carine, prisiljena sprejeti ustrezne protiukrepe,« je na svojih spletnih straneh zapisalo kitajsko ministrstvo za trgovino.

Do nedelje je bilo videti, da je dogovor že zelo blizu

Trumpovo reakcijo je po pojasnilih iz Washingtona sprožilo to, da je Kitajska odstopila od nekaterih obvez, na katere je v pogajanjih že pristala. Ob tem so v Beli hiši izpostavili, da obstaja več indicev, da si Peking želi priti do trgovinskega sporazuma.

Kitajska delegacija, ki jo bo vodil namestnik premierja Liu He, bo danes prispela v Washington na nadaljevanje trgovinskih pogajanj z ZDA. V zadnjih mesecih sta ameriška in kitajska stran pošiljali precej pozitivna sporočila o napredku trgovinskih pogovorov. V nedeljo pa je optimizem, da je dosega dogovora tik pred vrati, pokvaril Trump.

Ameriški predsednik je namreč v nedeljo nepričakovano napovedal, da bo že veljavne dodatne carine na uvoz iz Kitajske v vrednosti 200 milijard dolarjev ta petek še zvišal - z zdajšnjih 10 na 25 odstotkov. Zagrozil je tudi s tem, da bo s takšnimi 25-odstotnimi carinami kmalu obremenil še za dodatnih 325 milijard dolarjev kitajskega blaga, kar bi pomenilo celoten kitajski uvoz v ZDA.