Kot je navedlo kitajsko zunanje ministrstvo, so ameriške ladje vplule v vode ob grebenih Gaven in Chigua v otočju Spratly, nakar je kitajska mornarica zahtevala, naj jih zapustijo, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

»Ta dejanja ameriških vojaških ladij kršijo kitajsko suverenost in spodkopavajo mir, varnost in red na teh morskih območjih,« je danes izjavil predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Geng Shuang. »Kitajska stran je izrazila globoko nezadovoljstvo in odločno nasprotovanje operaciji,« je dodal in poudaril, da so ameriške ladje na območje vplule brez dovoljenja.

»Kitajska poziva ZDA, da ustavijo tovrstna provokativna dejanja, spoštujejo kitajsko suverenost in varnostne interese ter prizadevanja držav v regiji za ohranitev miru in stabilnosti v Južnokitajskem morju,« je dodal Geng.

Ameriška mornarica sicer redno izvaja »svobodo plovbe« v Južnokitajskem morju in se s tem zoperstavlja ozemeljskim težnjam Kitajske na tem območju. Do tega zadnjega tovrstnega dogodka pa je prišlo v času naraščajočih napetosti med ZDA in Kitajsko, ki so posledica napovedi ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da bo lani uvedene 10-odstotne carine na 200 milijard dolarjev kitajskega izvoza v ZDA v petek zvišal na 25 odstotkov, ker da trgovinski pogovori med državama po njegovem potekajo prepočasi.

Peking je v Južnokitajskem morju zgradil umetne otoke in postavil vojaške objekte, tudi v otočju Spratly, ki ga sam imenuje Nansha. Kitajska si lasti skoraj celotno Južnokitajsko morje, a dele tega morja si lastijo tudi Tajvan, Filipini, Brunej, Malezija in Vietnam. Predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva je sicer danes izjavil tudi, da se razmere v Južnokitajskem morju ob skupnih prizadevanjih Pekinga in Združenja držav Jugovzhodne Azije "ves čas stabilizirajo".