Setveni koledar Marije Thun izhaja že dobrih petdeset let in sloni na 60-letnem znanstvenem delu nemške biodinamične kmetovalke. Ta na podlagi starih izročil in dolgoletnega študija in preizkušanja za vsak dan posebej upošteva pot Lune ter gibanje planetov, na njihovi podlagi pa napoveduje pozitivne in negativne posledice medsebojnih odnosov. Na podlagi teh strokovnih izračunov lahko napoveduje ugodne dni za delo z rastlinami.

Razlaga posameznih elementov

Temeljna razlika koledarja Thunove v primerjavi z drugimi je, da ni utemeljen v astrološkem izročilu, temveč v ponovljivem znanstvenem delu v različnih predelih planeta. Dokazljiv je v večkratnih praktičnih poskusih in v vsakournih posevkih, izjemno skrbnem opazovanju, laboratorijskih analizah rezultatov in spremljanju tako pridelanih rastlin v nekaj naslednjih generacijah. Izhaja iz prakse in je od samega začetka namenjen praktikom.

Tako kot kitajska akupunktura, ki izhaja iz predstave, da po meridianih v človeku kroži življenjska energija, in posamezne organe v človeškem telesu pripisuje elementom: zemlji, lesu, ognju in vodi. O tem so govorili že stari Grki pa tudi Rudolf Steiner, ki je utemeljil biološko-dinamično metodo. V ospredje uspešnega kmetovanja je postavil trditev, da priteka to, kar imenujemo življenje, iz ozvezdij zodiaka in da te energije življenja uporabljajo navedene elemente na Zemlji, da z njimi življenje napajajo. Marija Thun je bila Steinerjeva učenka in je to trditev raziskovala na rastlinah.

Energije, ki pritekajo na naš vrt

Rastline so zakonitosti na temelju štirih življenjskih energij, ki delujejo na Zemlji, potrdile. Pokazale so tudi, da energija, ki jo imenujemo eter življenja, gradi pri rastlini korenine, tista, ki jo imenujemo toplotni eter, gradi plod, energija, ki jo imenujemo svetlobni eter, gradi cvetje in eterična olja, energija, ki jo imenujemo kemični eter, pa zelena stebla in liste. Kot so zapisali člani kluba Gaia, te sile pritekajo na Zemljo v določenem ritmu glede na gibanje planetov in Lune. Če to vemo, potem glede na položaje planetov vemo, katere energije pritekajo ob določenem času na naše vrtove. Če po tem naravnamo svoje delo, bo rastlina bolje oblikovala tisti del, za katerega dobi v danem času pravo »hrano«. Z izbiro časa lahko pridelamo več tistega, kar želimo pridelati, predvsem pa bo prav v tistem delu rastline več vitalnosti.