Pence je izrazil upanje, da bodo tudi drugi sledili Figueri in obrnili hrbet venezuelskemu predsedniku Nicolasu Maduri, poroča francoska tiskovna agencija AFP. »ZDA bodo premislile o odpravi sankcij za vse, ki bodo stopili na stran ustave in podprli vladavino prava,« je povedal Pence.

Maduro je konec aprila sporočil, da je za šefa obveščevalne agencije oziroma tajne policije Sebin ponovno imenoval Gustava Gonzaleza Lopeza, ki ga je lani zamenjal s Figuero. Razlog je bilo pismo Figuere, ki je zaokrožilo po spletu. V njem je šef tajne policije sporočil, da je bil vedno zvest Maduru, vendar pa je napočil čas za obnovo države. Med drugim zato, ker se je hudo razpasla korupcija.

V Venezueli pa se krepi pritisk na opozicijo. Venezuelsko vrhovno sodišče je namreč v torek napovedalo morebitno tožbo proti sedmim poslancem, ki so bili vpleteni v poskus državnega udara. Preiskavo zaradi veleizdaje in zarotništva proti sedmim poslancem bo vodil generalni tožilec Tarek William Saab. Kmalu po napovedi sodišča je ustavodajna skupščina poslancem odvzela imuniteto.

Med poslanci, ki jih nameravajo preiskovati, sicer ni opozicijskega voditelja Guaidoja, ki so mu poslansko imuniteto odvzeli že v začetku aprila. V odzivu na odločitev sodišča pa je dejal, da je edini odgovor vlade, da preganja, ker ne vlada več, ker nima več nadzora. Tudi Pence je bil kritičen do odločitve venezuelskega vrhovnega sodišča ter zagrozil z morebitno uvedbo sankcij proti vsem članom sodišča, če bo režim sodišče izrabljalo kot politično orodje za prisvajanje demokracije.