Liverpoolčani so potrebovali hiter zadetek, kar je bilo videti v njihovi angažirani igri od prve minute, ko je po levi prodiral Sadio Mane in v sredini neuspešno iskal kapetana Jordana Hendersona. Le šest minut kasneje je ravno po strelu današnjega nosilca traku prvič završalo na tribunah Anfielda, odbitek po dobri obrambi nemškega vratarja Marca-Andreja ter Stegna je v gol pospravil belgijski napadalec Divock Origi.

Tempo ni popuščal. Že v 10. minuti je po prodoru v kazenski prostor padel Mane, počasen posnetek je pokazal, da je bil stik, vendar je turški glavni sodnik Cüneyt Çakır povsem suvereno odmahnil z rokama. Po približno četrt ure tekme so si prvo priložnost pripravili tudi Katalonci, po povratni podaji Jordija Albe je s prefinjenim strelom poizkušal junak prve tekme Lionel Messi, a je bil vratar Alisson Becker na mestu.

V 16. minuti je bil nato pretirano nesebičen Jordi Alba, ki se je sam znašel pred vratarjem Angležev, vendar kar nekoliko iz strahu pred priložnostjo podal do Messija, ki je bil v manj ugodnem položaju, obramba Liverpoola pa mu je uspela izbiti žogo še pred strelom. Argentinec je bil le nekaj minut zatem v priložnosti po kotu, ko je z roba šestnajsterca meril mimo desne vratnice. Sledil je pritisk domačih igralcev z vrhuncem v 23. minuti, ko je sprožil Glasgowčan Andrew Robertson, Ter Stegen je napak ocenil njegov strel, a vseeno uspešno posredoval.

Kloppova zlata menjava

Tik pred odhodom nogometašev na odmor so znova pretili Katalonci, ki so imeli priložnosti prek osrednjega igralca Messija, a je rezultat obstal. Liverpool je igral na glavo in puščal gostom veliko prostora, o tem ni bilo dvoma, a kaj drugega Angležem ob velikem zaostanku s prve tekme ter odsotnosti poškodovanih Mohameda Salaha in Roberta Firmina niti ni preostalo.

Taktični popravki obeh trenerjev so se bolje obrestovali redsom, Jürgen Klopp je namesto poškodovanega škotskega branilca Robertsona v igro poslal Nizozemca Georginia Wijnalduma. Morda se je zdelo, da se bo to poznalo v igri domačih, a zapisala se je povsem drugačna zgodba. Najprej so imeli Angleži v 51. minuti po kotu prek spretnega Virgila van Dijka novo izjemno priložnost, vnovič se je izkazal Ter Stegen, na drugi strani pa bi le pol minute kasneje kaj kmalu udarili Španci. Luis Suarez se je sam znašel pred vratarjem Beckerjem, ki je ubranil strel Urugvajca.

Nato pa se je začelo: Liverpool je v 54. minuti izvedel enega izmed hitrih napadov prek boka, žoga se je ob predložku Trenta Alexandra-Arnolda nekajkrat odbila in pristala pri Wijnaldumu, ki je zabil za 2:0. Dve minuti kasneje je prav Nizozemec, ki je vstopil ob polčasu, znova šokiral špansko zasedbo, tokrat je po podaji Xherdana Sahqirija z glavo odlično pomeril ob desni vratnici in tekmeca sta bila poravnana.

Neverjetna napaka Barcelone

Liverpool je nadaljeval s pritiskom, saj so bili igralci Barcelone vidno zbegani ob nepričakovano hitrem povratku nasprotnika, vendar se je igra nato vendarle umirila, eno redkih priložnost v tem obdobju je imel Messi, a je v 68. minuti streljal preveč s strani, zaradi česar je lahko iztržil le kot. Ko se je že zdelo, da sta se nasprotnika morebiti sprijaznila z rezultatom in bosta bolj kot kaj drugega previdno počakala do izteka rednega igralnega časa, pa je udarila naveza Alexander-Arnold in Origi.

Prvi je ob izvedbi kota opazil, da se obramba Barcelone še ni postavila, hitro izvedel prekinitev, našel Origija, ta pa je iz neposredne bližine pomeril v zgornji desni kot. Anfield je bil v deliriju, navijači Kataloncev pa so bržkone v nejeveri zmajevali z glavo, kakšno napako so si na tako pomembni tekmi privoščili njihovi ljubljenci.

Ni potrebno poudarjati, da je bil preostanek srečanja izjemno napet, Angleži so ob iztekajočih minutah zavzemali vse bolj obrambno postavitev in se razdajali za vsak centimeter zelenice ter zdržali še sodnikovih pet minut dodatka. Nor in pravzaprav zgodovinski preobrat na Anfieldu, Liverpool je v velikem finalu in čaka na zmagovalca jutrišnjega obračuna med Ajaxom in Tottenhamom.