Za večino evropskih nogometnih prvenstev se ligaška sezona končuje v drugi polovici maja. Do takrat bo znano, katere so najboljše ekipe v posameznih državah, ponekod pa so stvari odločene že prej.

Hrvaška

Prvenstvo, v katerem od samega začetka ni bilo dvoma o končnem zmagovalcu. Štiri kroge pred koncem ima zagrebški Dinamo, ki je jubilejni dvajseti naslov v samostojni državi obogatil še z odličnim nastopanjem v evropski ligi, na vrhu kar dvajset točk pred zasledovalci. Na drugem mestu je Rijeka, ki bo v naslednji sezoni svojo evropsko pot skoraj zagotovo začela v kvalifikacijah za ligo prvakov. Ogorčen boj se bije še za dve vstopnici za evropske kvalifikacije. Med tretjim Osijekom in šesto Lokomotivo – vmes sta še Osijek in Hajduk – je le pet točk razlike. Jasno je že, da se od elitne druščine poslavlja Rudeš, zelo blizu kvalifikacijam za obstanek pa je tudi Istra 1961. V drugoligaški konkurenci najbolje kaže Varaždinu, a je Šibenik zgolj dve točki zadaj.

Srbija

Tudi v najmočnejši srbski ligi je prvak že znan. Še četrtič v zadnjih šestih letih si je Crvena zvezda pokorila nasprotnike, nekdanji evropski prvaki iz Beograda pa so jeseni odlično igrali tudi v skupinskem delu lige prvakov. Rdeče-beli so v celi sezoni v domačem prvenstvu izgubili le en dvoboj. Odlične predstave je z le dvema porazoma v sezoni pokazal tudi Radnički iz Niša in si že zagotovil kvalifikacije za evropsko ligo. Za tretje mesto, ki še prinaša evropsko poletje, se borita Čukarički in Partizan, pred zadnjima dvema krogoma ima prvi le točko prednosti pred črno-belimi iz Beograda. Zelo zanimivo pa je tudi v skupini za obstanek. Čeprav je na voljo le še šest točk, lahko še vedno izpade kar pet ekip. Trenutno so na zadnjih mestih Bačka, Dinamo Vranje in Zemun.

Bosna in Hercegovina

Tri kroge pred koncem ima vodilni Sarajevo pred drugim Zrinjskim šest točk prednosti. Glede na razpored obeh moštev bi se moral zgoditi pravi čudež, da bi ekipa iz Mostarja na koncu slavila. Sarajevu se tako nasmiha četrta ligaška lovorika od osamosvojitve dalje, Zrinjski pa bo po treh zaporednih naslovih v zadnjih sezonah najverjetneje ostal pri skupno šestih. Obe moštvi sta si že zagotovili nastopanje v evropskih kvalifikacijah, za tretjo vstopnico pa sta v igri še Široki Brijeg in Željezničar. Trenutno bolje kaže prvemu, saj ima pred moštvom iz prestolnice šest točk prednosti. Jasno je že, da se v drugo ligo seli Gošk Gabela iz Čapljine, med najboljšimi pa jo bo zamenjal Velež Mostar ali Olimpic Sarajevo.

Severna Makedonija

Po dveh drugih mestih v sezonah 2015/16 in 2016/17 je Škendiji iz Tetovega uspelo priti do druge zaporedne zvezdice. Ekipa, ki je leta 1979 nastala iz etnične skupine Albancev, je bila med desetčlansko prvoligaško druščino premočna za vse druge. Še najbližje so bili nogometaši Vardarja, a tudi ekipa iz Skopja štiri kroge pred koncem za vodilno Škendijo zaostaja več kot deset točk. Je pa Vardar že potrdil evropsko vstopnico, tik pred tem pa je še Akademija Pandev. V drugo ligo je izpadla Pobeda, med šestim in devetim mestom pa je le pet točk razlike. Osmo mesto prinaša dodatne kvalifikacije s tretjim iz druge lige, deveto mesto pa pomeni neposredni izpad.

Črna gora

V črnogorskem prvenstvu štiri kroge pred koncem najbolje kaže Sutjeski. Moštvo iz Nikšića, ki tudi brani lanski naslov, ima pred Budučnostjo na vrhu sedem točk prednosti. Vodilni dvojec si je že zagotovil nastopanje v evropskih kvalifikacijah, za tretjo vstopnico pa najbolje kaže Zeti. Ta ima pred četrtim Titogradom šest, pred petim Grbaljem pa devet točk prednosti. Minimalne možnosti ima še Petrovac, ki za Zeto zaostaja enajst točk. Petrovac pa obenem ni varen niti pred izpadom, pred osmim Rudarjem ima namreč le pet točk prednosti. Jasno pa je, da bo dodatne kvalifikacije za obstanek igral Lovčen ter da se iz najboljše lige poslavlja Mornar iz Bara.

Kosovo

Najbolj izenačen boj za novo zvezdico na Balkanu pa poteka na Kosovu. Tri kroge pred koncem so v boju za naslov prvaka kar tri ekipe, ki jih ločita le dve točki. Med njimi ni lanskoletnega prvaka Drite, ki bo tokrat osvojila četrto mesto. Na vrhu je Feronikeli iz Glogovaca, sledita pa Llapi iz Podujevega in Priština. Da bo situacija še bolj zanimiva, se bodo vse tri najboljše ekipe do konca prvenstva pomerile med sabo. V 31. krogu Priština gosti Llapi (Feronikeli igra s četrto Drito), krog pozneje Llapi doma pričakuje Feronikeli, v zadnjem krogu pa se bosta med sabo udarila še Feronikeli in Priština. Dodatno razburjenje pa zagotovo povzroča tudi dejstvo, da si le najboljši iz kosovske prve lige zagotovi evropske kvalifikacije. Na dnu lestvice je jasno, da se poslavljata Liria in Kek-U, slednji je v tridesetih tekmah osvojil zgolj eno točko.