Plaža Sava bo z na novo urejenim dostopom do plaže in tokrat tudi do reke, z znova urejenimi brežinami in nasutim nanosom prodnikov to poletje spet vabila obiskovalce, da razgrnejo brisače na kar štiri tone težke betonske ploščadi za sončenje, ki jih je pozimi razbesnela Sava razmetala kot igralne kocke iz lesa.

Lani je ureditev te manjše naravne plaže Sava na desnem bregu Save, nedaleč od črnuškega mosta proti Tacnu oziroma v bližini teniških igrišč, stala Mestno občino Ljubljana nekaj več kot 200 tisočakov. Glede na to, da gre za območje pod zaščito Nature 2000, kjer so posegi dokaj omejeni, kaj več kot ureditev dostopne poti in postavitev težkih betonskih ploščadi za sončenje tudi ni bilo dovoljeno, so še povedali na mestni občini, kjer na plažo niso postavili senčnikov ali zasadili drevja, ki bi jih nadomestilo. Je pa res, da je sence dovolj že v bližnjem gozdu, na obronku katerega so plažo uredili.

Kljub visokemu lanskemu finančnemu vložku pa plaža na začetku te pomladi ni bila več videti prav nič mikavno. Sava ji je pozimi razdejala dostopno pot, spodjedla brežine in na plažo nanesla ostro kamenje, ki je onemogočalo sprehod po njej in dostop do reke, kjer bi lahko otroci zajeli kanglico vode, starejši pa morda ohladili tudi kakšno steklenico pijače.

»Ko smo lani uredili plažo Sava, smo se zavedali moči vode in predvidevali, da bo ob posebnih dogodkih lahko prišlo do odnašanja materiala in drugih poškodb,« so na začetku pomladi razložili na oddelku za varstvo okolja Mestne občine Ljubljana in obljubili, da bodo plažo sanirali in bo ta pred poletno sezono spet nared za sončenje. Kopanje je namreč tam dovoljeno izključno na lastno odgovornost. av