Na turnirju bo sodelovalo 450 igralk in igralcev iz 45 držav, skupaj pa bo v Laškem in Rimskih Toplicah v času turnirja kar 738 ljudi, ki so tako ali drugače povezani z največjim tekmovanjem za parašportnike v tej športni panogi. Tekmovanje se bo začelo v sredo, 8. maja in se končalo v soboto, 11. maja. Uvodoma bodo na vrsti posamični obračuni, sledile bodo še ekipne tekme.

Slovenske barve bodo branili Andreja Dolinar, Barbara Meglič, Bojan Lukežič, Primož Kanlcer in Luka Trtnik. Vsi se bodo uvodoma pomerili v posamični konkurenci, potem pa še v ekipnih obračunih. Izkušena organizacijska ekipa v Laškem ima za sabo dva nedavna vrhunska dogodka – v zadnjih dveh letih je v Laškem in Celju pripravila evropsko in svetovno prvenstvo.

»Že 15 let prirejamo turnirje, vsako leto se radi vračajo, morda manjka le klima v dvorani Tri Lilije. Športniki se lahko osredotočijo samo na turnir in Laško je enkratno mesto za priprave za vrhunske športnike. Spet smo šokirali svet in Mednarodno namiznoteniško zvezo. V Laškem bomo gostili največji turnir v zgodovini, pa najsi gre za šport invalidov ali pa šport neinvalidov. Turnir v Laškem je najbolj važen turnir za kvalificiranje na paraolimpijske igre v Tokiu. V vsaki kategoriji imamo po deset najboljših igralk in igralcev,« je pred začetkom tekmovanja dejal nekdanji slovenski, zdaj pa britanski selektor Gorazd Vecko, ki je tudi tehnični direktor tekmovanja v Laškem.

Začetki tekmovanja segajo v leto 2004. Sprva je turnir organiziralo Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine. Takrat je v Laškem sodelovalo 176 tekmovalk in tekmovalcev iz 21 držav. Turnir je rasel, vmes za eno leto dni gostoval tudi v Kranjski Gori, ki je leta 2007 pred evropskim prvenstvom gostila še turnir. Potem se je karavana vrnila v Laško, kjer je še danes. Leta 2008 je bilo prvič preseženih 30 držav. Leta 2015 pa je padel nov mejnik 40 držav udeleženk.