»Razumem, da veliko ljudi ne verjame, da mislimo resno. Vem, da v tem hipu nimamo najmočnejšega ugleda glede zasebnosti... Milo rečeno. Sem se pa zavezal, da bo to dobro narejeno,« je v nervozni tišini in z nelagodnim nasmehom na obrazu med predstavitvijo ob vsakoletni Facebookovi konferenci F8 povedal ustanovitelj podjetja Mark Zuckerberg. Zopet je ponovil načrt za varnejšo in bolj zasebno izkušnjo na njegovih omrežjih, ni pa dal vedeti, kdaj točno lahko mnoge najpomembnejše ukrepe pričakujemo. Na nekatere znamo čakati še nekaj let, medtem ko se nam drugi ukrepi, med katerimi je domnevno tudi kriptiranje zasebnih pogovorov po instagramu, messengerju, facebooku ali whatsappu, obetajo že v kratkem.

Vsekakor bomo že kmalu lahko komunicirali med vsemi platformami, ki so v Facebookovi lasti. To pomeni, da bodo lahko uporabniki messengerja komunicirali tudi z uporabniki instagrama ali whatsappa. Uporabniki messengerja bodo prav tako lahko v kratkem s sogovorniki sočasno gledali videoposnetke v pogovornem okenčku. Za nameček pa bo podjetje še to leto izdalo posebno aplikacijo messenger za osebne računalnike.

Posodobitev bo v naslednjih tednih ali mesecih deležen tudi instagram, ki bo dobil nov vmesnik za fotografiranje. V Kanadi pa bodo začeli testirati tudi možnost, da bi število všečkov, ki jih prejme posamezna fotografija ali video, skrili pred drugimi uporabniki. Ker bo še naprej vidno, kdo je všečkal objavo, bo ročno še vedno mogoče sešteti, koliko všečkov je neki uporabnik prejel. Ukrep bo morda malce umilil tekmovalnost na omrežju, v resnici pa gre predvsem za poskus preusmerjanja pozornosti od tega, kar je zgolj popularno, k temu, kar je kvalitetno. Če se bo eksperiment izkazal, bomo storitev videli tudi pri nas.

Nekaterih sprememb bo deležen tudi vmesnik facebookove aplikacije in spletne strani. Z njimi naj bi pozornost preusmerili na skupine in prijatelje, omogočili pa bodo tudi črno ozadje. K boljši izkušnji časovnice naj bi pripomogla tudi zmožnost shranjevanja mesta, do katerega smo že prebrskali objave.