Meje volilnih okrožij v zveznih državah se rišejo na novo vsakih deset let po štetju prebivalstva. Doslej so si jih risali v svojo korist tako republikanci kot demokrati, ki so imeli v pravem času večino v državnem kongresu in svojega guvernerja.

Vsaka država ima glede na število prebivalstva pravico do določenega števila sedežev v zveznem predstavniškem domu. Ti kongresniki predstavljajo volilna okrožja. Republikanci v Ohiu so demokratske volivce združili v manjše število okrožij, in meje zarisali tako, da bodo imeli zagotovljeno zmago v večjem številu okrožij.

Zvezni sodniki v Cincinnatiju so ugotovili, da je bilo takšno početje namerno in politično učinkovito, vendar v nasprotju z ustavo, ker krši pravice volivcev, v tem primeru demokratskih.

Vrhovno sodišče ZDA je marca poslušalo argumente za in proti podobnemu početju v Marylandu in Severni Karolini in njegova odločitev bo potem veljala tudi za vse druge države, kot sta Ohio in Michigan, kjer so zvezni sodniki pred tednom dni storili podobno kot v primeru Ohia.

Republikanci upajo, da bo konservativna večina vrhovnega sodišča ZDA odločila njim v prid.