Več sreče v nesreči so v petek imeli potniki na drugi strani sveta. Letalo boeing 737 družbe Miami Air International s 143 potniki in člani posadke na krovu je v petek zvečer zdrsnilo z letališke steze in pristalo v bližnji plitvi reki Saint Johns. Nesreča se je zgodila v letalskem oporišču mornarice v kraju Jacksonville v ameriški zvezni državi Florida, kamor so iz Guantanama na Kubi na dopust prileteli vojaki z družinami. Huje poškodovanih ni bilo, so pa 21 lažje ranjenih odpeljali v bolnišnico.

Potnica Cheryl Bormann je za CNN pojasnila, da so imeli težave že pred vzletom. Potniki so bili po štiriurni zamudi ob vkrcanju nejevoljni, a se niso zavedali, da jih tisti večer čaka še več pretresov. »Ob pristanku smo čutili, da je nekaj narobe. Letalo se je odbilo od tal, očitno je bilo, da pilot nima nikakršnega nadzora nad njim,« je potnica voditelju oddaje Donu Lemonu opisala kaos med trdim pristankom. »Letalo je še nekajkrat odbilo od tal ter ga zavrtelo in nagnilo v levo in desno,« je povedala o strašljivi izkušnji.

Pilot je skušal prevzeti nadzor, a mu to vse do pristanka v plitvi vodi ni uspelo. Sprožile so se kisikove maske, ročna prtljaga, osebna lastnina, dokumenti in prenosni računalniki pa so poleteli po trupu letala. Potniki sprva niso vedeli, kaj se dogaja, močan vonj po gorivu, ki je iztekalo v vodo, pa je še povečeval napetost. »Nihče ni kričal, drug drugemu smo pomagali z rešilnimi jopiči, nato so nas po krilu evakuirali na varno,« je končala zgodbo o nesrečnem poletu, ki bi se prav hitro lahko sprevrgel v tragedijo.

Preiskovalci Nacionalnega odbora za varnost v prometu (NTSB) so prvo črno skrinjico, zapisovalnik podatkov o letu, našli že nekaj ur po nesreči, in jo poslali v Washington. Druga črna skrinjica, ki vsebuje zapisovalnik zvoka v pilotski kabini, je še vedno pod vodo.

Boeingi 737 max še vedno prizemljeni

»Gre za čudež,« je varen pristanek komentiral vodja reševalne akcije Michael Connor in pohvalil potnike, da se kljub kaotičnemu pristanku niso prepustili paniki. Potrdil je, da vsaj štirih hišnih ljubljenčkov, ki so potovali v napol potopljenem prostoru za prtljago, še niso našli in so najverjetneje poginili. Na poti v Jacksonville je letalo naletelo na nevihto s strelami, a ob nesrečnem pristanku vreme ni bilo slabo. Vzrok nesreče tako še ni znan, iz Boeinga so sporočili, da informacije o tem še zbirajo. Nesreča je le zadnja v nizu incidentov ameriškega proizvajalca letal, ki se zadnje mesece bojuje proti številnim očitkom. Od marca letos so letala tipa 737 max prizemljena, saj sta v roku petih mesecev v Indoneziji in Etiopiji strmoglavili dve tovrstni letali, pri čemer je življenje izgubilo 346 ljudi. Ključna težava naj bi bila v računalniški opremi sistema, ki je nos letal potiskal k tlom in tako vplival na tragični izid nesreč. Nad preiskavo bedi Zvezna uprava za civilno letalstvo (FAA), šele ob njihovem dovoljenju pa bodo letala lahko znova poslali v zrak. Letalskim družbam je prepoved povzročila na stotine milijonov dolarjev škode.