51-letnega Khaleda Khayata so spoznali za krivega načrtovanja razstrelitve letala z doma izdelano bombo. Spoznan je bil tudi za krivega načrtovanja smrtonosnega napada s strupenim plinom v zaprtem prostoru. Moški avstralsko-libanonskih korenin krivdo zanika, njegov odvetnik pa trdi, da je skušal napad preprečiti. Kazen mu bodo izrekli konec julija, grozi mu dosmrtna ječa.

Načrtovanja napada na potniško letalo Etihad Airwaysa, na katerem je bilo okoli 400 potnikov in bi moralo poleteti v Abu Dabi, so poleg njega julija 2017 obtožili tudi njegovega brata Mahmouda Khayata. Odločitve glede slednjega porota še ni sprejela. Tudi njemu grozi dosmrtni zapor.

Prtljaga z bombo je bila pretežka

Načrt je propadel, potem ko je bila 15. julija 2017 prtljaga z bombo, ki jo je prinesel tretji brat Amer Khayat, na prijavi na let na sydneyjskem letališču pretežka.

Dva tedna kasneje so avstralske varnostne sile po namigu izraelske vojaške obveščevalne službe preiskale dom bratov Khayat, kjer so našli bombe, skrite v mesoreznici in lutki Barbie. V bombi je bil visoko zmogljiv eksploziv, je navedla policija.

Pri načrtovanju so po navedbah avstralske policije sodelovali s skrajno sunitsko skupino Islamska država (IS), s katero naj bi bili prvič v stiku aprila 2017. Skupina naj bi jim sestavne dele za bombe pošiljala iz Turčije.

Amer naj sploh ne bi vedel za načrt napada. Aretirali so ga v Libanonu, kjer mu grozi smrtna kazen pred vojaškim sodiščem, še navajajo tuje tiskovne agencije.