Če bodo imeli nogometaši Maribora po 31. krogu prve lige vsaj devet točk prednosti pred Olimpijo, bodo prihodnjo soboto v polnem Ljudskem vrtu ravno na večnem derbiju potrjevali petnajsti naslov slovenskega prvaka. Po četrtkovem porazu Olimpije v Celju imajo vijoličasti enajst točk naskoka, jutri pa bodo gostovali v Novi Gorici, kjer zmagujejo v seriji. Ljubljančani se bodo v Stožicah pomerili s Triglavom, ki se krčevito bori za obstanek med prvoligaši. Medtem je komisija nogometne zveze za licenciranje klubov objavila rezultate postopka za pridobitev licence za domača in evropska tekmovanja v prihodnji sezoni. Na prvi stopnji je deveterica prvoligašev dobila zeleno luč za nastopanje v najvišjem domačem tekmovanju, komisija pa je zavrnila vlogo Krškega, ki se pripravlja na selitev med drugoligaše. Vlogo za nastopanje v evropskem pokalu je oddalo osem klubov, prav vsem je komisija ugodila. Triglav in Krško se nista prijavila za nastopanje na mednarodnem prizorišču.

Aluminij – Domžaledanes ob 17. uri, sodnik: Kajtazović

Ko so Domžale v sredo proti Muri vnovič znale zaigrati na rezultat, torej na točko, je bila prednost za tretje mesto varna. Ampak potem je Aluminij izvlekel iz Ljudskega vrta točko (lahko bi tudi tri), Celje pa je slavilo zmago nad Olimpijo. Kar pomeni, da niti Domžalčani še niso varni za tretje mesto. Ali, po najslabšem scenariju, četrto. Eden od treh razlogov za to je tudi Aluminij. »Pomembno je, da v spomladanskem delu v naši igri držimo nekakšno konstanto v igri, kar bo tudi v evropskih tekmovanjih zelo pomembno. Nihanja vsekakor niso dobrodošla, saj je četveroboj za Evropo še vedno odprt,« se v Kidričevo podaja Simon Rožman. Čeprav je ob Mariboru prav Aluminij letos najuspešnejši gostitelj, pa Domžale pri »šumarih« še nikdar niso izgubile. Še več, Kidričani imajo vsega dva remija ob petih porazih, drugega so zabeležili letos jeseni, ko niso znali ukaniti rumene družine z igralcem več. Rožman bo znova lahko računal na Adama Gnezdo Čerina, za manj nihanj pa bo moral najti rešitev, kako prvič po osmih tekmah ne prejeti zadetka. Oliver Bogatinov je proti Mariboru še sam deloval presenečeno, da so ob koncu tekme tako zelo pritisnili na vijoličaste. Opozoril je na Luko Štora, ki je zabil že peti gol na komaj deveti tekmi. Če bo svoj dan imel še Luka Janžekovič, čaka Domžale (evropski) izziv za Evropo.

Verjetni postavi – Aluminij: Janžekovič, Krajnc, Kontek, Martinović, Amuzie, Muminović, Petrovič, Horvat, Matjašič, Štor, Vrbanec. Domžale: Santini, Rom, Dobrovoljc, Klemenčič, Sikošek, Vetrih, Gnezda Čerin, Ibričić, Hodžić, Mujan, Nicholson. Naš namig: 0.

Mura – Rudarjutri ob 14.30, sodnik: Balažič

Če bi v Murski Soboti radi po sedmih letih poleti znova gledali evropske obračune, potem jih čaka prva od dveh tekem, kjer bodo remiji šteli premalo. Derbiji, je vse tekme do konca sezone označil Ante Šimundža. Obračuna z Rudarjem in Krškim utegneta podpisati sezono, v kateri se cilji – drugače od uvrstitve na lestvici – ne spreminjajo. Tako proti Mariboru (2:2) kot v Domžalah (1:1) je Šimundža znova pokazal, da zna taktično izzvati in rezultatsko namučiti tekmeca, uvrščenega višje na lestvici. Vendar Prekmurci so letos izgubili obe tekmi v Velenju, kjer so doživeli prvi poraz v sezoni in sčasoma postavili rezultatsko (pod)povprečen trend proti klubom nižje na lestvici (dva poraza s Krškim, brez zmage v štirih obračunih s Triglavom), zaradi katerega so zdaj, ko le še četrto mesto v prvenstvu vodi v Evropo, v položaju, ko morajo upravičiti status favorita. Rudar ima dokazane odlike, vendar si je z zmago pri Krškem (1:2) šele vsaj malo odpočil od boja za deveto mesto. Ni zaman Asmir Sulejmanović v Krškem pohvalil navijačev, ki so stali ob strani domačim v zdaj že skoraj izgubljenem boju za obstanek. Velenjčani doma take podpore nimajo, zato ni takih nihanj, ko gredo na gostovanje. Zmago je izdatno znova potrdil Žiga Škoflek, ki je nadomestil Milana Tučića pri zabijanju v paketih: pet golov na zadnjih štirih tekmah, od tega dva izjemna.

Verjetni postavi – Mura: Obradović, Kous, Boškovič, Maruško, Šturm, Horvat, Kozar, Lorbek, Čerimagić, Kouter, Sirk. Rudar: Pridigar, Kašnik, Ćosić, Tomašević, Arap, Bolha, Kobiljar, Krefl, Črnčič, Škoflek, Tučić. Naš namig: 1.

Gorica – Mariborjutri ob 16.15, sodnik: Sagrković

Mariborčani prihajajo v Novo Gorico v okviru finalnega odštevanja do potrditve državnega naslova. Če je minuli krog ob točki, ki so jo iz Ljudskega vrta odnesli Kidričani, še dovoljeval kalkulacije, pa se od poraza Olimpije, ki je padla na minus enajst točk, teoretični in praktični izračun vse bolj razhajata.

Ob ugodnem razpletu lahko vijoličasti že v Novi Gorici pridejo na prag končnega slavja, ki bi ga v naslednjem krogu na domačem večnem derbiju potrjevali prav proti Ljubljančanom. Jutrišnja naloga se zdi ena lažjih, saj gredo v goste k tekmecu, ki so ga na zadnjih sedmih tekmah prav tolikokrat premagali. Skupni seštevek golov na teh tekmah je neverjetnih 23:2. Kot da nekdanji prvaki iz mesta vrtnic proti vijoličastim zaigrajo zgolj z eno željo v mislih; da bi jih prejeli čim manj. Ker pa nobena serija ne traja večno in ker so na zadnji domači tekmi visoko odpravili Celjane, so morda Goričani znova pridobili nekaj izgubljene samozavesti za dvoboj, ki je naslednji v nizu ključnih za obstanek.

Celjane so premagali v dežju in na tribuni je bilo slišati šaljiv namig, da bi morali za ponovitev zmage spet poskrbeti za takšne razmere, če ne drugače – z gasilci. Ti jutri očitno ne bodo potrebni, so pa v goriškem taboru v teh dneh tako rekoč vsi gasilci, saj rešujejo zapravljeno sezono.

Verjetni postavi – Gorica: Sorčan, Celcer, Tomiček, T. Kavčič, Halilović, Osuji, Kolenc, Grudina, Filipović, Velikonja, Smajlagić. Maribor: Pirić, Klinar, Rajčević, Ivković, Kolmanič, Dervišević, Vrhovec, Hotić, Dos Santos, Mlakar, Zahović. Naš namig: 2.

Olimpija – Triglavjutri ob 17.55, sodnik: Antič

Olimpija je odločilni mesec, ko se bo potegovala za pokalno lovoriko, odprla z najslabšo predstavo sezone, ki jo je po vrnitvi z dopusta v ZDA videl tudi predsednik kluba Milan Mandarić. Nemotivirani Ljubljančani so bili brez moči v Celju, kjer si je ahilovo tetivo poškodoval napadalec Jucie Lupeta. Na začetku prihodnjega tedna bo znano, ali bo do konca sezone sploh še zaigral v zelenem dresu. Ker je prvenstvo zavoženo, si tekme v Stožicah ogleda le peščica navijačev, saj netekmovalna Olimpija ne zanima nikogar. Po petih prvenstvenih zmagah je prvič izgubil tudi (začasni) trener Safet Hadžić, ki ima do konca sezone le eno nalogo – ubraniti pokal. Triglav bo v Stožicah grizel do konca, saj potrebuje točke za obstanek.

Verjetni postavi – Olimpija: Vidmar, Jurčević, Maksimenko, Bagnack, Boakye, Tomić, Brkić, Savić, Kronaveter, Suljić, Kidrić. Triglav: Curanović, Arh Česen, Kumer, Šalja, Bojić, Kramatić, Svraka, Tijanić, E. Kryeziu, Crnov, Majcen. Naš namig: 0.

Celje – Krškoponedeljek ob 18. uri, sodnik: Skomina

Celjski trener Dušan Kosič je v enajstem poskusu premagal Olimpijo in na sredini lestvice zaostril boj za evropske vozovnice. Celjani bodo v zadnjih krogih igrali tudi za Rudija Požega Vancaša, ki se bori za kralja med strelci v prvi ligi. Štirinajst golov v sezoni sta zabila tudi Rok Kronaveter in Luka Majcen. Med vodilno trojico je ravno Požeg Vancaš zabil najmanj golov z enajstih metrov (štiri). Krško je v boju za prvoligaški status izobesilo belo zastavo, saj ima že debelih deset točk zaostanka za deveto Gorico. Odločitev licenčne komisije, ki je na prvi stopnji zavrnilo vlogo Krškega za nastopanje v prvi ligi za prihodnjo sezono, je nova blamaža za vodstvo kluba. Bo kdo od funkcionarjev odgovarjal z odstopom?

Verjetni postavi – Celje: Jurhar, Vidmajer, Travner, Zaletel, Brecl, Pišek, Cvek, Požeg Vancaš, Pungaršek, Lotrič, Vizinger. Krško: Frelih, Štefulj, Ilić, Cetina, Volarič, Kordić, Petrović, Da Silva, Volaš, Jandrek, Vukušić. Naš namig: 1.