Če je mestni svet kranjske občine v prejšnji sestavi zavrnil megalomansko naložbo v tribuno, brez katere so ostali nogometaši, potem je prav, da tako nogometaši kot atleti, ki trenirajo na kranjskem stadionu, dobijo ustrezno razsvetljavo, meni župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec. Mestni svetniki so na zadnji seji zanjo zagotovili 400.000 evrov, celotna naložba pa naj bi stala okoli 1,2 milijona evrov.

»Razsvetljava naj bi bila dokončno urejena prihodnje leto, ko kranjski nogometni klub Triglav praznuje sto let delovanja. Seveda bo razsvetljava dobro služila tudi atletom,« opisuje Rakovec. »Kranjski nogometni klub je edini nogometni klub v prvi slovenski ligi, ki na svojem igrišču nima razsvetljave. To bo velika športna pridobitev za celotno mestno občino,« je prepričan župan. Medtem ko bi najmočnejšo osvetlitev – 1200 luksov – uporabljali predvsem med tekmovanji, bi po njegovih napovedih nogometaši in atleti lahko ob temnih delih dneva vadili pri precej šibkejši osvetlitvi stadiona, ki bi preprečila tudi čezmerno svetlobno onesnaževanje območja.

Zadnji dnevi gradbenega dovoljenja

Pomemben pri odločitvi mestnih svetnikov za to obsežno naložbo je tudi datum 6. maj letošnjega leta, saj bi se takrat brez občinskega sklepa o začetku naložbe z zagotovitvijo denarja izteklo že v prejšnjem mandatu pridobljeno gradbeno dovoljenje, opozarja Rakovec, ki se sprašuje o smiselnosti pridobivanja gradbenega dovoljenja brez resnih načrtov za izvedbo. »V to smo šli, da občini ne povzročamo dodatnih stroškov in da se gradnja končno začne,« opozarja.

Pomembno vlogo imajo tudi razpisi, priznava Rakovec. »Zelo na roko nam gre razpis ministrstva za šolstvo in šport za nepovratna sredstva v vrednosti najmanj 100.000 evrov za zagotavljanje zunanje razsvetljave športnih objektov. Tudi nogometna zveza ima svoj razpis, pri katerem računamo na malo manjši znesek. To bi nam precej pocenilo naložbo,« dodaja kranjski župan in s tem odgovarja na kritike občanov, češ da gre za zelo drago pridobitev. »Morda se da s pogajanji ceno še nekoliko znižati. Projekt je odprt in prepričan sem, da bo deležen precejšnjega nadzora, tudi od javnosti,« meni in napoveduje nove naložbe v športno infrastrukturo v občini.

Zadovoljni nogometaši, naselje bo še počakalo

Nad novico o uresničitvi načrtov z razsvetljavo stadiona so zelo zadovoljni v nogometnem klubu Triglav. Predsednik kluba Beno Fekonja je, kot so zapisali na spletni strani kluba, dejal, da se Kranj tako postavlja ob bok sodobnim športnim mestom. »Samo želimo si, da bodo novi reflektorji dodatna spodbuda za naše igralce,« je dodal in poudaril tudi pomen razsvetljave za vrhunsko in rekreativno atletiko. Bodo pa zaradi reflektorjev Kranjčani za zdaj ostali brez načrtovanega vodovoda v vasi Srakovlje in ureditve območja, na katerem naj bi gradili naselje ob Savi, saj so na občini denar za razsvetljavo stadiona zagotovili s prerazporeditvijo. »V zvezi z naseljem smo imeli dva pogovora z direktorjem stanovanjskega sklada. Vsi se strinjamo, da je za investicijo ob Savi potrebnega veliko denarja – treba je zgraditi novo kanalizacijsko omrežje, most, cestno infrastrukturo in podobno. Ocena stroškov je blizu 11 milijonov evrov, česar si občina trenutno ne more privoščiti,« je še pojasnil župan.