Na stadionu v Kranju so včeraj zgodaj popoldne na enem koncu trenirali slovenski reprezentanti v smučarskih skokih, na drugem pa tekmovalci v nordijski kombinaciji. Na veliko presenečenje je trening nordijskih kombinatorcev vodil Goran Janus, ki se je podpisal pod največje slovenske uspehe v skokih in je bil v minuli sezoni športni direktor. »To je bila moja želja. V nordijski kombinaciji sem našel nov karierni izziv. Imamo mlado ekipo in veliko izzivov, ki so zelo podobni tistim, ko sem začenjal kot trener delo v klubu Ilirija, pa nato v reprezentancah A in B,« nam je v klepetu zaupal Goran Janus, ki še čaka na uradno potrditev ustreznih organov.

Najbolj nadarjena generacija v zgodovini Slovenije

Medtem ko je selektor reprezentance v skokih ostal Gorazd Bertoncelj, je zaradi zasičenosti in sprejetja novih izzivov prišlo do kar treh sprememb v strokovnem štabu. Pomočnika Nejca Franka je zamenjal nekdanji skakalec Robert Hrgota, maserja Urbana Jarca bo nadomestil Žiga Tavčar, medtem ko zamenjavo za Freda Zoza, ki je skrbel za šivanje dresov, še iščejo, saj je sprejel finančno veliko ugodnejšo ponudbo iz Finske. V ekipi A so Zajc, Peter in Domen Prevc, Lanišek, Semenič in Damjan (še na počitnicah na Tajskem), v mladi ekipi A, ki jo vodi Jani Grilc, pa Bartol, Jelar, Pavlovčič in Mogel. Po mnenju strokovnjakov je to najbolj nadarjena zasedba v zgodovini slovenskih smučarskih skokov in jo Sloveniji zelo zavida tudi konkurenca.

Čeprav od konca prejšnje sezone ni minil še niti mesec dni, so skakalci pohiteli s pripravami na novo sezono, ker tudi konkurenca ne počiva, saj so nekatere reprezentance začele delati še prej kot slovenska. Prvih 14 dni je namenjenih bazični pripravi, po prvomajskih praznikih bodo treningi kondicijsko že bolj naravnani na skoke, s katerimi bodo začeli v drugi polovici maja na 80-metrski napravi v Planici. »V pripravah bo poudarek na spremembah v tehniki, da se bolj približamo sodobnemu načinu skakanja, ki je povezan z vedno nižjimi zaletnimi mesti in s tem manjšimi hitrostmi na odskočni mizi. Zame je največji izziv, da dobimo jedro ekipe s štirimi, petimi tekmovalci, ki bodo stabilni glede rezultatov, potem ko smo imeli v prejšnji le enega takšnega (Zajc, op. p.). Poleg svetovnega pokala bo v novi sezoni le eno veliko tekmovanje in cilj je kolajna na svetovnem prvenstvu v poletih konec marca v Planici,« je povedal selektor Gorazd Bertoncelj.

Skakalci so različno preživeli prosti mesec. Mlajši, ki potrebujejo še dovoljenje staršev za potovanja, so se sproščali v glavnem doma. Najbolj očitno Domen Prevc, ki je medmrežju objavil nekaj posnetkov, ob katerih je ob saltah nazaj in plezanju po drogovih zastal dih, saj je bilo obilo akcije z veliko adrenalina. »Najbolj norih stvari sploh ne objavim. Užival sem. Ob koncih tedna sem bil povsem prost, med tednom pa sem pogled že uprl v naslednjo sezono, da bomo skozi vse poletje mirno delali za vrhunsko zimsko obdobje. Lani sem imel v poletnih mesecih največ težav. Izziv za naslednjo sezono je, da bom konstantno pri vrhu. To pomeni, da želim biti na koncu zime med najboljšimi desetimi v skupnem seštevku svetovnega pokala in štirimi v točkovanju poletov,« je bil zgovoren 19-letni Domen Prevc, ki na treningih deluje bolj svež in po njih spočit kot drugi.

Zajc je še en teden gledal posnetke iz Planice

Timi Zajc si je še en teden po koncu sezone ogledoval posnetke s finala v Planici. Nato je počival v domačem okolju, se sproščal z vožnjo z motorjem za motokros in narodno glasbo. »Začetek je enak kot v minulih letih. Pri meni bo poleti poudarek na izboljšanju tehnike in zaletne hitrosti ter precej manj na tekmah, da bom imel nato dovolj energije za dolgo zimsko sezono. Želim biti konkurenčen do zadnje tekme v Planici,« je pripovedoval dobro razpoloženi Timi Zajc.

Za Petra Prevca se je nova sezona začela že sredi lanske, ko se v Willingenu ni uvrstil v drugo serijo. Finale je nato spremljal s trenerske tribune, primerjal svoje skoke s konkurenco ter spoznal, kaj mu manjka in kaj mora storiti, da se približa najboljšim. »Takrat sem obrnil nov list in počasi začel graditi na novo. Cilj za novo sezono je, da nastopim na vseh tekmah in se uvrščam med najboljših dvajset. Želje pa so precej višje,« je izpostavil Peter Prevc, ki nima več težav z gležnjem. Na novega pomočnika Hrgoto se bo moral še navaditi. Kot tekmovalca sta bila zelo dobra prijatelja, zdaj se bo moral navaditi na razmerje trener – tekmovalec.