Sodišče je 30-letno Vietnamko v začetku aprila spoznalo za krivo namerne telesne poškodbe in jo obsodilo na tri leta in štiri mesece zapora. Pred tem je tožilstvo umaknilo točko obtožnice, ki jo je bremenila umora. Za obsodbo za umor je v Maleziji predpisana smrtna kazen z obešanjem.

Pred tem je bila 30-letnica že več kot dve leti v preiskovalnem priporu, danes pa so jo izpustili na prostost.

Že v marcu je sicer Malezija umaknila obtožnico proti Indonezijki Siti Aisyah, ki so jo obtožili skupaj z Vietnamko.

Kim Jong Nam je umrl 13. februarja 2017 po napadu z živčnim strupom VX na letališču v Kuala Lumpurju, kjer je čakal na let za Macao. Glede na posnetke nadzornih kamer sta se 45-letniku od zadaj približali ženski in mu nekaj nanesli na obraz. Še preden Kim prispel v bolnišnico, je doživel napad in umrl.

Obe obtoženki sicer na sodišču trdili, da so ju severnokorejski agenti ukanili, da sta izvršili umor z izjemno toksičnim živčnim strupom. Sami sta namreč mislili, da sodelujeta v potegavščini v resničnostni televizijski oddaji.

Kim Jong Nam je nekoč veljal za najverjetnejšega severnokorejskega voditelja, a se je znašel v nemilosti očeta Kim Jong Ila, potem ko je leta 2001 s ponarejenim potnim listom neuspešno poskušal vstopiti na Japonsko in obiskati Disneyland. Odtlej je živel v izgnanstvu, večinoma v Macau, vodenje Severne Koreje pa je po smrti očeta leta 2011 prevzel njegov polbrat Kim Jong Un.

Južnokorejski mediji so pred njegovim umorom že dlje časa poročali o napetostih med njim in Kim Jong Unom ter namigovali, da se želi severnokorejski diktator znebiti polbrata. Ta je sicer vseskozi zatrjeval, da ne želi prevzeti oblasti v državi.

Doan Thi Huong je ob izpustitvi povedala, da so jo že prevzeli v uradu za migracije, vendar pa v tistem trenutku ni še mogla potrditi destinacije. Njen odvetnik pa je dodal, da se bo vrnila v Vietnam.