Razrešitev več kot dve leti trajajočega spora z Applom bo Qualcommu v tekočem četrtletju prinesla 4,5 do 4,7 milijarde dolarjev (štiri do 4,2 milijarde evrov), poročajo tuje tiskovne agencije. Gre za prve namige o obsegu poravnave, sklenjene pred dvema tednoma. Do sta koncerna uspela doseči dogovor, je takrat vse presenetilo.

V sporu glede višine plačila licenc za Qualcommovo tehnologijo sta se koncerna pogosto medsebojno tožila na sodišču. Apple je proizvajalca čipov obtoževal, da zahteva previsoko plačilo licenc za svoje patente, s čimer krši konkurenčna pravila. Qualcomm je po drugi strani Applu očital, da v svojih napravah uporablja njegovo tehnologijo, ne da bi za to pridobil licence.

Proizvajalec iphonov se poleg tega ni strinjal s Qualcommovo zahtevo, da mora biti v zameno za svoje licence upravičen do deleža prodajne cene Applovih naprav.

Leta 2017 je Apple ustavil vsa svoja plačila Qualcommu. Temu je bila zaradi tega po lastnih izračunih storjena škoda v višini približno sedem milijard evrov, vključno z obrestmi.

Izpad prihodkov je bilo opaziti tudi še v konec marca zaključenem drugem četrtletju tekočega poslovnega leta. Prihodki so se na letni ravni zmanjšali za pet odstotkov na pet milijard dolarjev (4,5 milijarde evrov), so v sredo zvečer po zaprtju ameriških borz sporočili iz Qualcomma. Dobiček se je medtem zahvaljujoč nižjim stroškom podvojil na 663 milijonov dolarjev (591 milijonov evrov).

Ob neupoštevanju prihodkov iz poravnave z Apllom Qualcomm tudi v tekočem poslovnem letu pričakuje nazadovanje prihodkov. Med vzroki za to v koncernu navajajo padanje prodaje pametnih telefonov. Po izračunih analitske hiše IDC se je prodaja pametnih telefonov samo v preteklem četrtletju zmanjšala za 6,6 odstotka.

Apple, ki trenutno modeme za najnovejše modele iphonov naroča izključno pri Intelu, naj bi Qualcommove čipe vnovič začel kupovati šele prihodnje leto. S trenutno drugim največjim proizvajalcem pametnih telefonov Huaweijem pa Qualcomm še vedno nima dolgoročne patentne pogodbe. V prejšnjem četrtletju je od kitajskega koncerna še dobil 150 milijonov dolarjev, a je posvaril, da v prihodnje plačila niso zagotovljena.