Košarkarji Sixt Primorske so zanesljivo dobili prvi četrtfinalni obračun lige Nova KBM proti Zlatorogu in v seriji na dve zmagi povedli z 1:0. Uvrstitev v polfinale si lahko zagotovijo že v petek, 3. maja, ko bo v Laškem druga tekma (19.00).

Koprčani poraza ne poznajo že 54 dni oziroma od 7. marca, ko so izgubili v predzadnjem krogu lige Aba 2 proti Dynamicu v Beogradu. Od tedaj do danes so zabeležili šestnajst zaporednih zmag, osvojili ligo Aba 2 ter ligo za prvaka Nova KBM končali s stoodstotnim izkupičkom. Skupno je bila to zanje enainšestdeseta tekma v sezoni v štirih različnih tekmovanjih (tri od teh so že osvojili - superpokal, pokal Spar in ligo Aba 2) in 54. zmaga, kar pomeni 88,5 odstotna uspešnost.

Četudi je Sixt Primorska enega od sedmih porazov v sezoni, in to celo najvišjega z 72:92, doživela prav proti Zlatorogu, tokrat vprašanja o zmagovalcu praktično ni bilo. Zasedba Jurice Golemca je delovala motivirano in agresivno od prvih minut dalje ter si že v prvi četrtini priigrala dovolj visoko prednost za nadaljevanje (31:14).

Pri domačih, ki so dobili tudi naslednje tri četrtine, so si breme in minutažo enakomerno razdelili Marijan Čakarun (16 točk, 6 skokov, 4 podaje), Žan Mark Šiško (14 točk, met 5:6, 8 podaj), Marko Jagodić Kuridža (14 točk) in Lance Harris (13 točk), pri gostih pa je Cleveland Thomas dosegel 15 točk, Michael Gant pa 13 (9 skokov).

Olimpija skoraj zapravila visoko prednost

Košarkarji Petrola Olimpije so uspešno začeli obrambo naslova prvaka lige Nova KBM oziroma odločilni del državnega prvenstva. V prvi četrtfinalni tekmi so po tesni končnici premagali Šenčur Gorenjsko gradbeno družbo z 79:77. Druga tekma bo v soboto, 4. maja, v Šenčurju, v primeru izenačenja na 1:1 pa bi odločitev o polfinalistu padla 7. maja v Stožicah.

To je bila enajsta tekma Petrola Olimpije, odkar je konec februarja krmilo moštva prevzel Jure Zdovc. Na računu ima dva poraza s Sixt Primorsko ter enega proti Hopsom in osem zmag.

Tokratno so si njegovi varovanci zagotovili šele v zaključku, Zdovc pa je ob tem izgubil kar nekaj glasu in las, saj so domači fantje v zadnji četrtini skoraj zapravili trinajst točk prednosti (74:61).

Toliko je kazal semafor v Stožicah v 34. minuti tekme. Dobri dve minuti kasneje je bilo le še 74:68, po trojki Davida Kralja v 38. minuti pa je imela Petrol Olimpija le še tri točke naskoka (74:71). Aleksandar Lazić je odgovoril s tremi točkami za 77:71, Jan Novak je ob vstopu v zadnjo minuto zadel izza polkroga za 77:74, Gezim Morina pa je 23 sekund pred koncem znižal na 77:76.

V zadnjem domačem napadu je prvi strelec tekme Jan Špan (18 točk, 8 podaj) zadel dva prosta meta, na drugi strani pa je Ramo Rizvić zgrešil prvi prosti met, drugega, ki ga je hotel namerno zgrešiti, pa je zadel za končni rezultat 79:77.

Ob Španu sta pri domačih izstopala še Luka Šamanić (17 točk, trojke 3:3, 11 skokov, indeks 28) ter Domen Lorbek (15 točk, trojke 5:7), v vrstah Šenčurja Ggd pa je Marko Popadić dosegel 14 točk in Smiljan Pavić 12.

Helios edini zmagal v gosteh

Košarkarji Helios Suns so naredili edini 'break' na prvih četrtfinalnih tekmah lige Nova KBM. Na Polzeli so presenetili tretjeuvrščeno moštvo lige za prvaka, Hopse, tako da si lahko v soboto ob 19. uri pred domačimi gledalci že zagotovijo uvrstitev med štiri najboljše klube v državi.

Polzeljani, finalisti pokala Spar, in odkritje te sezone lige Nova KBM so bili favoriti. Ne toliko zaradi izhodišča in prednosti domače dvorane, kot dejstva, da so Domžalčane na petih tekmah v tej sezoni premagali kar štirikrat.

Toda kot sta poudarjala oba trenerja pred dvobojem, so tekme v rednem delu nekaj povsem drugega kot izločilni boji. In tu so Domžalčani pokazali svoj pravi obraz. Prva četrtina je bila še izenačena, v drugi pa so Igor Tratnik (15 točk v prvem polčasu, trojke 3:4), Miroslav Pašajlić in Blaž Mahkovic naredili razliko.

Helios Suns je na odmor odšel z desetimi točkami naskoka, pred iztekom tretje četrtine jih je imel že 17 (75:58), domači, ki sicer slovijo kot ena najboljših obrambnih ekip v ligi, pa tudi v zadnjih desetih minutah niso našli protiorožja za raznovrstno in natančno zasedbo Dejana Jakare, ki je zadela 14 trojk in imela 55-odsotni met za dve točki.

Pašajlić je tekmo končal pri 26 točkah (6:13 trojke), Mahkovic (10 skokov) in Tratnik (6 skokov) sta jih dosegla po 15, pri domačih, ki so le dvakrat v sezoni dobili več točk kot nocoj (Petrol Olimpija, Rogaška), pa je bil prvi strelec Milojko Vasilić (19).